Rients Hofstra Pluchen Revolutie

De zorg is zorgwekkend, 01-10-2023

De zorg wordt onbetaalbaar, holt kwalitatief achteruit en er ligt een miljard op de plank die vergeten lijkt.

Hoe heeft het zover kunnen komen? Aan alle kanten, binnen en buiten de zorg gaat het vaak mis. Een oplossing is er blijkbaar niet. Blijkbaar, maar de werkelijkheid is anders. Immers verkeerde keuzes gestapeld op wanbeleid heeft gezorgd dat de zorg tot zorgenkind is verworden, terwijl goede zorg betrekkelijk eenvoudig weer op de rails kan worden getrokken.

Ja, redelijk eenvoudig. Het hoeft niet moeilijk te zijn als niet partij- en m.n. farmabelangen prioriteit hebben. Het lijkt er steeds meer op dat de overheid er niet is voor de bevolking, maar voor big farma, big chemie en big tech. De lobbyisten van de drie genoemde multinationals hebben onze bewindslieden in de zak. Kijk alleen eens naar het gebrekkig invullen van de bewindsliedenposities. Zeg Hugo de Jonge en alles is duidelijk. Is het toch niet duidelijk, zeg dan ook Edith Schippers en Hans Hoogervorst, samen verantwoordelijk voor de teloorgang van de zorg.

Hugo was onderwijzer, Edith studeerde politicologie en wilde meer marktwerking in de zorg. Marktwerking die is ingevoerd door Hans toen hij minister van farma was. Hans heeft drie verschillende ministeries (economie, financiën & zorg) mogen leiden en was daarvoor staatssecretaris van weer iets anders (soc. zaken). Genoeg ervaring om te starten er een onbeheersbare puinhoop van te maken. Edith ging door met wat Hans had gezaaid, terwijl deze neo-liberale tante vindt dat de burger zelf moet weten hoe hij of zij het leven inricht en dat de overheid niet moet betuttelen op het gebied van de gezondheid.
Hugo nam de klus van haar over om de zorg helemaal de vernieling in te draaien. Drie machtswellustige vakinhoudelijke onbenullen die er ongestraft namens ons allen een zooitje van mochten maken.

Maar het kan beter, zoveel beter, te beginnen de marktwerking uit te bannen en te komen met het gemoderniseerde oude ziekenfonds. Weg met al die verschillende zorgverzekeraars met enorme dure onderkomens en mensen aan de top met exorbitante topsalarissen die empathieloos winst nastreven. Dan kan samen met België en Luxemburg een belangrijk samenwerkend bolwerk worden opgetuigd die de farma bestookt om tegen lagere prijzen noodzakelijke medicijnen in te kopen.
Dan kan de premie omlaag en het eigen risico verdwijnen. Premies zouden hoger kunnen voor mensen met risicovolle hobby’s of gewoontes.

Verder moet bewezen alternatieve zorg worden geïntegreerd binnen de reguliere zorg. Alternatieve zorg die uitgaat van patiënten genezen i.p.v. symptoom bestrijden waar de regulieren een handje van hebben. Wel zouden alle artsen in loondienst moeten treden.
Daar waar mensen zich willen bijverzekeren, zouden de oude zorgverzekeraars een functie kúnnen hebben. Particuliere klinieken kunnen niet worden verboden, maar iedere Nederlander moet verzekerd zijn van een uitstekende basiszorg.

Vervolgens moet er structureel een agressief anti-armoedebeleid worden gevoerd. Het stikstofpotje van 25 miljard zou daarbij wonderen kunnen verrichten. Niet geld uitdelen, maar bv. de belasting voor de laagstbetaalden opheffen of significant verlagen. De welgestelden (alleen dat woord al!) met een vermogen van een half miljoen en meer, kunnen trapsgewijs best wat hoger worden belast. Algehele welvaart is er pas als echt alle landgenoten wel kunnen varen.
Dan kunnen subsidies en toeslagen verdwijnen, waardoor heel veel ambtenaren iets anders, iets nuttigs kunnen gaan doen. Dat levert een enorme bezuiniging op: minder ambtenaren aan de ene kant en minder stress en zorgen voor de mensen die nu niet rond kunnen komen aan de andere kant. Stress en een fout gevoed darmenstelsel zijn de oorzaken van vele ziektes, kwalen en ongemakken!

En ten slotte een heikel punt en zeker geen doel op zichzelf. Mensen mogen heel veel zelf beslissen zoals kinderen krijgen. Zonder enige gerichte opleiding mogen mensen tot wel 2 elftallen op de wereld zetten, terwijl voor brommer rijden een rijbewijs verplicht is. Mensen mogen er ook voor kiezen het leger in te gaan, met de mogelijkheid andere mensen dood te schieten, zelf te sterven, of verminkt thuis te komen. Maar iemand die al tijden aangeeft niet verder te willen en het leven als voltooid te beschouwen, moet diverse bijna onneembare hobbels nemen om serieus genomen te worden. Kerkelijke fanaten van het foute geloof, samen met wereldvreemde, zelfingenomen en betweterige ethici bepalen voor ons of we dood mogen of nog een hele tijd door moeten. Waarom mag in godsnaam iemand die niet ondragelijk wil lijden, of die een goed leven heeft gehad, niet vroegtijdig stoppen met ademhalen? Maar ook jongvolwassenen kunnen na een tijd van psychologische hulpverlening tot de conclusie komen het aardse te willen verlaten. Stel één of twee van het net genoemde dubbele elftal kan intens ongelukkig zijn, b.v. omdat lichamelijke onvolmaaktheden, een legertje pestkoppen en/of een hotsknots gebrekkige opvoeding geen perspectief meer bieden. Ze hebben tenslotte niet mogen (kunnen) meebeslissen om geboren te worden. Waarom moet zo’n kind dan uitzichtloos 80 worden? (Farma verdienmodel?)

Door tegemoet te komen aan de wensen van mensen zonder perspectief, die lijden of niet willen lijden, kan de zorg ook aanmerkelijk ontlasten. Let wel, dit mag nimmer een uitgangspunt zijn om de zorgkosten te drukken. Maar je bewijst veel hulpeloze eindewensers een dienst door ze op een humane wijze afscheid te laten nemen. Euthanasie kan een zeer mensvriendelijke oplossing zijn, zou als één van de universele mensenrechten geborgd moeten zijn.
Een bijkomend gevolg is dat er meer tijd is voor mensen die wel willen blijven leven, betere zorg dan menig patiënt nu niet krijgt maar wel nodig heeft.
Ieder persoon die niets van zelfdoding wil weten en op een natuurlijke dood wenst te wachten, moet alle zorg kunnen krijgen die mogelijk is.

Dit laatste item zit nog voor een groot deel in de taboesfeer, terwijl we het normaal vinden dat mensen worden opgeroepen de zoveelste corona-prik te nemen met een aantoonbare oversterfte tot gevolg. Soldaten worden als helden onderscheiden als ze ‘heldendaden’ hebben verricht, waarbij mogelijk diverse onschuldige burgers zijn omgekomen. Vrijwilligers mogen zich zonder beperkingen melden om tegen de Russen te vechten, met de optie op jonge leeftijd het leven te laten. We hebben geld over voor gendergedoe en sekse-ombouwprogramma’s en laten een miljard voor de wijkverpleging ergens op een stoffige plank liggen.
We vinden het allemaal prima en gaan over tot de orde van de dag.

Maar als we de zorg weer op een hoog peil wensen en willen dat het toegankelijk voor iedereen is, dan kan dat. Helaas zullen de machtige lobbyisten van de farma- en chemiegiganten hier een stokje voor willen steken, omdat niet de burgers bepalen, maar de partijelites, officieus in dienst van diezelfde multinationals. Dus ook daar is veel werk aan de commerciële winkel.

Op de hoogte blijven via e-mail? Meld je aan voor mijn nieuwsbrief

Reacties

 1. Ben op 02-10-2023 om 21:10 uur:

  Brilvergoeding.
  Ai, mijn bril is gevallen, glas beschadigd. Op naar de Pearl, het glas is er met een paar dagen. Voor 33 euro is de bril weer ok.

  Een maand of 7 later is het weer tijd voor de driejaarlijkse controle en vervangende bril indien noodzakelijk. En inderdaad de ogen zijn wat minder geworden. Op mijn verzoek of in mijn bestaande montuur nieuwe glazen geplaatst kunnen worden (de bril zit zo lekker) is het antwoord : ja, dat kan.

  Dus de Pearle medewerker voert de gegevens in en wat blijkt, nu kosten de glazen precies 150 euro samen in plaats van de 66 euro die ik had verwacht. Op mijn opmerking daarover antwoord de Pearle medewerker "ja, maar dat is de vergoeding die de verzekeraar hiervoor vergoedt" en was niet te genegen de geldende 66 euro in rekening te brengen.De zorg is ziek!

 2. Qvic op 03-10-2023 om 17:41 uur:

  Wat wil je, als je meer dan de helft van het land vergiftigd met een experimenteel depopulatievaccin met tig bijwerkingen. Daar ze ook ruim 5 miljoen immigranten gratis zorg verleent op kosten van de 12 miljoen betalende. Daar de zorg commercieel is, zal het altijd zijn winst altijd willen verhogen. Daar de Nederlander niet bestaat, jullie verwijzen zelf naar de burger. Maar burgers/personen zijn fictieve entiteiten, die enkel op papier bestaan. Die hebben geen verplichte zorgverzekering nodig. Alles is een illusie op de wereld, waar de levende mens zich zelf gevangen in houdt.

 3. karton op 06-11-2023 om 09:48 uur:

  Ik heb een enkel zg."debat" tussen partij-figuren gevolgd en wat mij wél opvalt : "politici" kletsen over "woningnood, verdwijnen van de zorg enz." maar niemand zegt (dúrft te zeggen) : "Al die ongevraagd binnenstromende "vluchtelingen" krijgen de, door ons betaalde, zorg, maar wél gratis.
  Wij, beide 80+, hebben een nieuwe knie nodig, chirurg : "Als u 85 zou zijn mag dat niet meer !"
  Wel gvd :maar wél de premies blijven betalen ?
  Ik word dood en doodziek van dit landje, door het linkse gepeupel verworden tot een Derde Wereld landje.

Plaats een reactie

Recente artikelen

Alle posts