Rients Hofstra Pluchen Revolutie

Corona-ego of corona-aso?, 21-03-2020

Los van de vraag of dit zeer besmettelijke virus ‘spontaan’ is ontstaan, is het noodzakelijk er gepast op te reageren.

Het domweg negeren is de spreekwoordelijke kop in het zand steken.
Men zegt dat COVID-19 agressiever is dan de jaarlijkse griepvirussen, die een wisselend aantal doden opleveren. Zo is er sprake van 9444 doden tijdens de griep in 2017.
Het is niet uit te sluiten dat zonder maatregelen de corona dit aantal zou (hebben) overtroffen. Maar dan blijft wel de interessante vraag waarom er bij jaarlijkse griepuitbraken geen drastische maatregelen werden/worden genomen. Is dat om economische redenen, of accepteren de respectievelijke regeringen (met nogal wat vakinhoudelijke onbenullen) een ‘natuurlijke’ selectie? Immers de meeste dodelijke slachtoffers zijn steeds weer de kwetsbaren: ouderen, chronisch zieken en armen met verkeerde leefpatronen die niet genoeg weerstand hebben.

Maar op dit moment zitten we opgescheept met een weinig wenselijk virus. En wat te doen?

Door tot in het extreme de adviezen op te volgen denk je hoofdzakelijk ego. Immers de kans is dan minimaal dat je besmet kunt raken. Dus geïsoleerd thuisblijven, boodschappen aan de deur laten bezorgen en lijdzaam afwachten.
Dat houdt automatisch in dat je ook anderen niet kan besmetten, met alle gevolgen van dien. En je hoeft geen beroep te doen op de zorg en de overwerkte zorgmedewerkers.
Je kan ook alle adviezen in de wind slaan, denken een kerngezonde god op aarde te zijn. Dat je toch het risico loopt besmet te worden, daarna knap ziek wordt om daarna weer op te knappen, geeft je niet de garantie dat je na het binnenhalen van de eerste ziekmakende virussen niet ook medemensen hebt besmet. 
De mensen in de zorg maken zonder de door jou besmette slachtoffers al zat overuren, zieke mensen kosten de zorg en de economie giga bedragen en de pandemie wordt alleen maar verlengd.

Ingaande op mijn openingszin hoeft de keuze ego/aso niet af te hangen van de vraag of het een gemuteerde variant van een andere corona-stam, een door dieren op een onhygiënische markt veroorzaakte ziekmaker, of een moedwillig in het geheim in een lab gefabriceerd kreng betreft. We hebben met het huidige fenomeen te maken en de vraag is dan, wil je een corona-ego of een corona-aso zijn?

Op de hoogte blijven via e-mail? Meld je aan voor mijn nieuwsbrief

Reacties

Nog geen reacties op dit bericht.

Plaats een reactie

Recente artikelen

Alle posts