Rients Hofstra Pluchen Revolutie

Bedreigende goede zorg., 17-01-2020

De zorg hoort goed te zijn, zeker als er ook goed voor wordt betaald. De zorgkosten rijzen evenwel de pan uit.

Bijna iedereen is ervan overtuigd, dat deze laatste twee beweringen zeker niet onwaar zijn. Waar gaat het dan vaak fout? Er zijn drie sporen waar het kan ontsporen:

1 De marktwerking.
De zorg zou daardoor goedkoper moeten worden, wellicht ook beter dankzij een concurrentiestrijd om de patiënten. Het tegendeel is eerder een feit.
Zorgverzekeraars zijn bijna almachtig. Vastgoed instanties laten de waarde van panden prevaleren boven het welzijn van kwetsbare patiënten of bejaarden. De salarissen van directies en specialisten houden geen maat, terwijl farmaceuten zich eerder als maffiaorganisaties gedragen dan dat ze de uit de klauw gegierde prijzen om empathische redenen betaalbaar willen houden.

2 Menselijk falen.
Waar gehakt worden vallen spaanders; volledig foutloos handelen is een utopie, mag dan ook niet verwacht worden. Maar dat er door falend medische handelen en foutief medicijngebruik in Nederland tussen de 17.000 en 20.000 doden vallen is schokkend. Let wel: per jaar. In de VS jaarlijks een kwart miljoen!
En dan hebben we het nog niet eens over de blunders die niet dodelijk zijn. Die zijn niet in kaart gebracht (het verkeerde been afgezet, medische instrumenten achterlaten na een operatie, verwisselde medicijnen, foute diagnoses, slechte of geen communicatie zorgverleners, werkdruk, enz.).
De professionaliteit van specialisten en hoofdverpleegkundigen heeft in diverse gevallen geen gelijke tred kunnen houden met de overmatige bezoldiging.

3 Menselijke zwakheden.
In nogal wat gevallen wanen specialisten en sommige hulpverleners zich boven God verheven. Dan wordt er psychisch, maar veelal fysiek misbruik gemaakt van patiënten die hulpeloos zijn door een machtsongelijkheid ten opzichte van hun behandelaar(s). Seksueel misbruik komt meer voor dan de voorpagina’s van de landelijke dagbladen berichten.

Wat dit laatste betreft zal dit in alle landen bij regelmaat voorkomen, maar voor mijn boek Rechteloze Werkelijkheid werd mij door Lovely Ann een inkijkje in een in en in smerige Belgische gezondheidskeuken gegund.
Een chirurg die dronken opereert, een heup 7 cm te hoog plaatst en scherpe draadjes niet afknipt, waardoor elke beweging hevige pijnscheuten veroorzaakt. Daarna niet bereid is de schade te herstellen en geen dossiers bewaart. Maar ook collega’s die er niet aan beginnen, uit angst voor reputatieschade. De beschonken arts komt ermee weg.
Een toppsychiater die jonge anorexiapatiënten seksueel misbruikt als ze zich volledig overgeven aan de ‘zorg’ van de specialist. Patiënten die niet ‘los’ zijn van thuis, worden niet behandeld. Zij worden in een gesloten schizofrenieafdeling gestopt waar de stakkers worden volgespoten met onnodige en schadelijke medicatie. Een van de gevolgen is een zeer hoog percentage aan zelfdodingen.
Ambulancemedewerkers die verzwakte patiënten in de wagen ‘mogen’ verkrachten, evenals agenten die op een onvoorstelbare wijze inzage hebben in medische dossiers van kwetsbare patiënten en hen met de broek op de knieën thuis komen opzoeken.
Al dit soort delinquenten worden door elkaar en door gezondheidsinstanties gedekt.
Alle ontboezemingen van Lovely Ann zijn van dien aard dat je amper kan geloven wat je leest.

Uiteraard zijn er heel veel zorgverleners die uitstekend werk doen. Maar mag dat alsjeblieft, daar worden ze goed voor betaald!

Op de hoogte blijven via e-mail? Meld je aan voor mijn nieuwsbrief

Reacties

 1. Loffens op 26-01-2020 om 23:28 uur:

  Het lijkt inderdaad allemaal fictie. Niets echter is minder waar!

  Nu jij Rients Hofstra als auteur al die feiten als geen ander onderzocht en ‘Lovely Ann’ zelve ondervroeg hoopt Ann dat jouw boek ‘rechtvaardigheid laat geschieden!’

  Momentfase ik het boek ‘rechteloze werkelijkheid’ inlas kon ik alleen maar huilen en tegelijk duimen!

  Duimen om jouw ongelooflijk oeuvre Rients.
  Duimen om jouw moedige inzet Rients.

  Je bent een genie in woorden en je hebt een hart van fluweel! Ook dank aan Frederiek en geduldig Femke.

  Het zou fijn zijn als mensen de waarde van schrijvers en hun boek wat dierbaarder zouden zijn.

  De uitgave van een boek is een habbekrats.

  Het stelt me teleur dat mensen echter geld blijven spenderen aan ogenschijnlijke horeca consumpties . Echter, een waardig boek onwaardig naast zich laten liggen.
  Lieve mensen drink eens een pintje minder, spendeer even de tijd dit boek te verslinden. Je zal verrast zijn wat op eenieders pad gebeuren kan. Je zal niet meer denigreren....je zal blij zijn vrij te zijn... je zal niet meer zeuren om een futiliteit... Je zal je sterker gaan voelen...en gewaarschuwd jezelf of en je kroostrijke niet zomaar in een medische rijk te vergooien.

  Dank je Lovely auteur Rients Hofstra!

  Lovely greetings from,

  Yoeka Ann Loffens

Plaats een reactie

Recente artikelen

Alle posts