Rients Hofstra Pluchen Revolutie

Haben sie eine Stunde, 15-07-2018

Dit antwoord gaf Feyenoordtrainer Leo Beenhakker op 29 september 1998 na de 1-3 overwinning op VfB Stuttgart aan een Duitse journalist op de vraag wat er bij Stuttgart mis was.

Leo gaf haarscherp aan dat de spelers wel konden voetballen, maar dat het systeem bij de Duitsers niet klopte. Dit was gelijk de genadeklap voor Don Leo, twee weken later lag Feyenoord na een 0-3 nederlaag uit het Europese toernooi.

Deze anekdote gaat als vergelijking met ons staatsbestel uiteraard op verschillende punten mank, maar overeenkomsten zijn er zeker wel. Nederland heeft wel degelijk op bestuurlijk niveau uitstekende ‘spelers’ die helaas helemaal niet worden ‘opgesteld’ omdat het systeem niet klopt.

De Duitse trainer stelde de keeper echt niet in de spits op en de rechtsback vloog niet als een linkerspits uit de bocht. De beste spelers stonden echt wel op de juiste plaats. En dat mist de FC Nederland. Waar bij de Duitsers de tactiek en het systeem niet klopte, maar binnen 2 weken was aan te passen is het Nederlandse systeem al van voor 1848 onjuist. Zeker vanaf het moment dat in de tijd van o.a. Abraham Kuyper Kamerleden partijen werden gevormd. Kuyper richtte in 1879 de eerste politieke partij op, de ARP, waar Thorbecke van zou hebben gegruwd.

Partijen die vervolgens het speelveld van de Nederlandse politiek gingen bepalen. Niet het spel, zelfs niet de einduitslag staat centraal, maar het partijbelang. De partijbelangen zijn zo bepalend dat niet de beste beschikbare kandidaten landelijk worden aangezocht om ministeries te leiden, maar dat er met oogkleppen op wordt gekeken naar de meest loyale volgers binnen de eigen partijen.

Verder worden vele geplande maatregelen langs een partijmeetlat gelegd. Niet het belang van de staat, maar het belang van de partij wordt afgewogen. De vraag of het goed voor de partij is of dat de partij erop gaat worden afgerekend moet steeds worden beantwoord.

Slechts 2,3 % van alle stemgerechtigden is lid van een partij, waarvan het merendeel niet actief. Van de overblijvende halve procent zit ook nog eens bijna de helft bij de ‘verkeerde’ partijen, de partijen die niet tot de coalitie horen. 99,75% van de ‘beschikbare’ Nederlanders valt daardoor buiten de boot, inclusief alle partijloze deskundigen op diverse vakgebieden. Het is vaak het ‘intieme’ groepje waaruit geput wordt, waarvan de meesten de Kamer al zijn ingeloodst.

Om even bij het voetbal terug te keren: Zou Ronald Koeman zijn buurman op doel zetten? Een leuk pingelend vriendje van zijn zoon in de spits? Nee, hij zoekt de beste uit ALLE beschikbare Nederlandse spelers en zet ze daarna op de juiste plek.

Het antwoord op de vraag of Nederland goed wordt geleid kan in enkele seconden worden gegeven. De juiste oplossing realiseren heeft veel meer dan eine Stunde nodig, maar is mogelijk, zelfs aanwezig. met een uitgebreider, samenhangend geheel onder de link.

Op de hoogte blijven via e-mail? Meld je aan voor mijn nieuwsbrief

Reacties

Nog geen reacties op dit bericht.

Plaats een reactie

Recente artikelen

Alle posts