Rients Hofstra Pluchen Revolutie

Tijd voor echte politieke vernieuwing, 18-09-2016

Timmerwerk laten we de ervaren timmerman doen, besturen mag ieder die wel wil. Iets in deze trant sprak ooit de legendarische Griekse filosoof Plato.

De gevolgen zien we dagelijks. In Den Haag, provinciehoofdsteden en gemeentehuizen. Maar ook bij (semi)overheidsinstellingen. Vernieuwingsvoorstellen die de positie van de partijtoppen van met name regeerbare partijen aantasten liggen al in de prullenbak voor ze uitgepakt kunnen worden.

Een of meerdere partijen die het Romke-systeem omarmen en willen uitvoeren zouden van buitenaf een bestuurlijke revolutie kunnen ontketenen. Een systeem dat ervan uitgaat dat partijpolitieke benoemingen uit den boze zijn.
Deskundigheid op elk beleidsgebied wordt dan de norm.

Binnen zo'n systeem kunnen maatregelen worden genomen die maatschappelijk breed gedragen worden, zonder dat een coalitie met verwaterde compromissen net dat doet wat de meerderheid van de bevolking niet wil. Elk Kamerlid is per onderwerp belangrijk. Er is geen oppositie meer van net iets minder dan de helft. Per issue kan elk Kamerlid tot de coalitie of oppositie behoren. Bewindslieden gaan shoppen bij alle parlementariërs en bekijken de partij- + persoonlijke standpunten in de 150 programma's. Draaien kan niet meer. Vervroegde verkiezingen komen niet meer voor, uitsluiten, gedogen, breekpunten en piketpaaltjes slaan is niet meer mogelijk.
Partij onafhankelijke bewindslieden hoeven geen verkiezingscampagnes te voeren, kunnen 8 jaar onafgebroken blijven regeren, zijn door hun jarenlange brede ervaring binnen het vakgebied van hun Ministerie de topambtenaren de baas en minder gevoelig voor lobbyisten.

Zo'n systeem uitvoeriger beschreven en meer uitgewerkt zou een zegen voor Nederland en wellicht de redding van België kunnen zijn en vervolgens een exportproduct bij uitstek zonder financieel gewin.

Meer en diverse haalbare oplossingen voor actuele problemen binnen de zorg, het onderwijs, de veiligheid, het milieu en vele andere beleidsterreinen zijn verwerkt en beschreven in mijn 3 boeken

Op de hoogte blijven via e-mail? Meld je aan voor mijn nieuwsbrief

Reacties

Nog geen reacties op dit bericht.

Plaats een reactie

Recente artikelen

Alle posts