Rients Hofstra Pluchen Revolutie

Waarom verbieden artsen producten met E621 niet, 14-06-2015

Het E621 is waarschijnlijk het meest omstreden en gevaarlijkste E-nummer dat er bestaat. En gezien de berichtgevingen zouden deze vermeden moeten worden, al valt dat niet mee. Vooral omdat ze er verschillende benamingen voor gebruiken en omdat het in heel veel producten voorkomt.

Het zorgt er in ons lichaam voor dat onze hormoonhuishouding verstoord wordt en dat we honger krijgen. E621 is neurotoxische (schadelijk voor de hersenen) en het heeft een eetlustverhogende werking omdat dit het endocriene systeem (hormoonhuishouding) ontregeld. Dit hormoonsysteem regelt namelijk uw honger- en verzadigingscentrum.

E 621 staat ook wel bekend als Ve-tsin . Ve-tsin komt van oorsprong uit Japan waar het wordt bereid uit gefermenteerd zeewier. E 621 en MSG worden industrieel vervaardigd uit gluten of uit suikermelasse (het is overigens wel glutenvrij). De stof wordt toegevoegd om een product een ‘hartige smaaksensatie’ te geven, ook wel ‘unami’ genoemd, die ervoor zorgt dat we meer gaan eten. Om die reden bevatten de meeste zoute en hartige kant en klare levensmiddelen en maaltijdmixen (zoals kant en klare soepen, de meeste bouillonblokjes, vleeswaren, sauzen, chips en kant- en klaar maaltijden) dan ook E 621.
Omdat de voedingsmiddelenindustrie doorheeft dat de mensen steeds bewuster worden qua eten, en bijvoorbeeld steeds vaker de E-nummers vermijden, gaan ze wat creatiever om met de benaming voor E621. Want als je de volgende namen ziet staan verbind je die niet gelijk met E621: mononatriumglutamaat (MSG), glutamaat, glutamaatzuur, plantaardige gehydrogeneerde oliën en vetten, gehydrogeneerde eiwitten, gelatine, calcium- of natriumcaseinaat, toegevoegde gist, monokaliumglutamaat. Bij plantaardige olieen en vetten, eiwitten met iets onbekends ervoor, denkt bijna niemand aan een E-nummer, zeker niet aan het gevaarlijke nummertje 621

Gistextract is een smaakversterker die momenteel sterk onder vuur ligt. Het wordt vaak in één adem genoemd met E621, maar is niet hetzelfde. Gistextract wordt gemaakt uit een andere basisgrondstof, namelijk industrieel vervaardigde gist. Net als E621 bevat het glutamaat, de stof die zorgt voor de karakteristieke zoute smaak. Gistextract heeft geen E-nummer, waardoor er geen regels zijn voor het gebruik.
E-nummers zijn (chemische) additieven (hulpstoffen) die door de EU zijn goedgekeurd voor het gebruik in voedsel. Additieven zijn toevoegingen aan levensmiddelen om de eigenschappen te verbeteren of te veranderen. Denk aan kleurstoffen, conserveringsmiddelen en voedingszuren. Hiermee ziet je eten er mooier uit, is het langer houdbaar en is de smaak intenser.
In eerste instantie was er een verbod op deze stof geweest, maar na een grote lobby van de fabrikant van E621 is de stof uiteindelijk toch goedgekeurd en wordt deze op grote schaal gebruikt. De schadelijke effecten van deze stof op de gezondheid zijn dus bekend….

Het zorgt er in ons lichaam voor dat onze hormoonhuishouding verstoord wordt en dat we honger krijgen. Zo zorgt E621 voor afgifte van tot 4 keer meer insuline (en van teveel insuline in het bloed krijgen we niet alleen honger, het zorgt ook voor een verhoogde vetopslag….). Daarnaast verbreekt E621 de verbinding tussen ons verzadigingscentrum in de hersenen en de maag waardoor de hersenen van de maag niet meer het sein ‘vol’ doorkrijgen en we blijven eten.

Dat is ook de reden dat die zak chips in één keer op moet. En dat is wat de voedingsindustrie graag wil. Meer honger is meer eten, is meer eten kopen, is meer winst. En geld is het enige wat telt, er is geen moreel besef bij deze producenten anders zouden ze op zijn minst E621, en eigenlijk alle E-nummers, verwijderen.

Er zijn heel veel bijwerkingen bekend van E621. Naast de hierboven genoemde verstoring van onze hormoonhuishouding kun je ook denken aan: hartkloppingen, hoofdpijn en migraine, hoge bloeddruk, eczeem, astma, slapeloosheid, allergieën en hyperactiviteit. Ook tast het langzaam je zenuwstelsel aan en gaan er steeds meer geruchten dat E 621 kankerverwekkend is. Voor zwangere vrouwen is het extra oppassen geblazen omdat de stof de hersenen van het ongeboren kind kan aantasten. Dan heb ik het nog niet op de invloed die E 621 heeft op tal van andere lichaamsfuncties zoals het gehoor, zicht, vruchtbaarheid.

In bijna alle hartige levensmiddelen zit E621 verwerkt, dat zijn bij elkaar duizenden producten.

Vermijden is dus de beste oplossing, maar ontzettend moeilijk.

Op de hoogte blijven via e-mail? Meld je aan voor mijn nieuwsbrief

Reacties

Nog geen reacties op dit bericht.

Plaats een reactie

Recente artikelen

Alle posts