Rients Hofstra Pluchen Revolutie

De SBM Offshore Maffia, 16-11-2014

Ook genoten toen de Nederlandse staat ten koste van een frauderende multinational zo’n kwart miljard binnen kon harken? Tel daar de belastingnaheffing van Wiebes bij en we kunnen met gemak de naheffing opgelegd door Brussel betalen.

Toch wil ik even stilstaan bij en dieper ingaan op de afhandeling van de fraude-zaak.

Het schijnt dat een aantal topbestuurders van SBM in het verleden beleidsbepalers in Brazilië en een aantal landen in Afrika heeft omgekocht en daaruit profijt heeft behaald. Voor SBM, maar bovenal voor zich zelf. Is gebeurd, helemaal fout, onvergefelijk, maar gebeurt regelmatig.

SBM doet in megavervoer voor oliebaronnen op zee.

Toen de omvang van de malversatie wereldkundig werd gemaakt, dook de beurskoers als de Titanic. Wie waren de dupe? Een aantal beroepsgokkers, so what! Maar ook legio lui die voor een paar duizend euro aandelen hadden. Wellicht voor de oude dag. Afgestraft vanwege het vertrouwen in corrupte boeven. Vervolgens op een lage koers gepanikeerd alsnog de biezen pakken en rondkijken in welke aandelen misschien iets terug te verdienen valt. En dat valt niet mee!

Een hele tijd en vele onderzoeken later treft SBM een schikking met de staat der Nederlanden. 240 miljoen wordt overgemaakt naar Dijsselbloem. Vermogenden, dicht bij het vuur, hebben dit zien aankomen. Kochten rap en net op tijd duizenden aandelen bij. Daarna maakten zij een vreugdedans om het financiële kampvuur: SBM ging als een raket omhoog, zodat de al rijke nieuwe aandeelhouders kregen wat ze verwachtten en waren blij, blij, blij!

MAAR als u en ik door rood rijden en daarop een uitnodiging van justitie krijgen om ook Dijsselbloem een beetje te spekken, dit verzoek negeren, het latere dwangbevel vervolgens verscheuren, komt er in naam van de koning een dwingende oproep de rechtbank van binnen te komen bekijken.

Ooit een corrupte bestuurder van SBM Offshore een gebouw van justitie zien betreden? Geboeid met balkje voor de ogen? Nee, ik ook niet. Ja geboeid converserend met andere witte boorden.

De te betalen boete komt indirect van de kleine beleggers die meteen na de eerste commotie over corruptie hun spaarwaarde zagen verdampen. Eerder kletterde de koers van Imtech als door goddelijke bliksem geraakt van 10 euro naar minder dan één eurocent. Oorzaak: fraude. Vervolg: (nog) geen megaboete, (nog) geen vervolging!

Mijn rechtsgevoel fluistert mij schreeuwend in dat de verantwoordelijke geboeid speculerende toplui samen de verliezen van de kleine aandeelhouders ten tijde van de fraudetijding hadden moeten compenseren, als straf. Want een spontaan financieel gebaar uit morele overwegingen richting gedupeerden is zeer zeker onwaarschijnlijk. Maffi-ja!

Op de hoogte blijven via e-mail? Meld je aan voor mijn nieuwsbrief

Reacties

Nog geen reacties op dit bericht.

Plaats een reactie

Recente artikelen

Alle posts