Rients Hofstra Pluchen Revolutie

Ook ik wil excuses maken!, 27-12-2022

Ik wil erbij horen. Ik wil niet achterblijven! Ik wens dus ook excuses te maken. Excuses die welgemeend en spontaan worden uitgesproken.

Nadat Rutte -ook namens mij!- alle nazaten van slaven excuses heeft aangeboden en alle dubieuze goudzoekers van waarschijnlijke -of van helemaal geen slaven- ons Nederlanders allemaal met zakkenvol euro’s op de knieën dwingen, vind ik dat ik ook solo excuses aan moet bieden.

De Surinamers, de Boven- en Benedenwinders voelen uiteraard dankzij de geschiedenisoverdragende genen de kettingen rond hun polsen en enkels nog elke minuut.
Dat dat fysiek nog steeds pijn doet, gecombineerd met onuitwisbare trauma’s begrijp ik dan ook heel goed. Ik ben nl. ook zo hypergevoelig. (Maar de VOC, mede opgericht door een Oranje-delinquent, heeft ook duizenden slaven naar de VS en het vaste land van Zuid Amerika vervoerd. Wat doen Rutte, Kaag en Lex de Laatste daarmee? Zomaar een argeloos vraagje).

Ja, ik ben hypersensitief. Ik voel nog dagelijks via de genen van mijn oeroude Friese voorvaderen/moederen de zwaardslagen, martelingen, verkrachtingen en brandwonden van de Noormannen. De barbaren uit Zuid-Noorwegen, Zweden en Denemarken hebben hier tussen 800 en 1000 ongenadig huisgehouden. Sommige van mijn oudooms zijn als slaven meegevoerd, mijn oud tantes verkracht hier achterlatend. Als Mark zonodig excuses aan wil bieden aan slavengebroed, dan toch zeker eerst excuses vanuit Scandinavië aan mij en alle medenakomelingen van de slachtoffers van die wilde woeste Vikingen.

Maar ook de Spanjaarden hebben nog wat oud zeer te verontschuldigen. Ook de geleden pijnen van toen voel ik nog dagelijks. Mijn voorvaderen waren hervormden, calvinisten en mennonieten (doopsgezinden). Nou dat hebben ze destijds geweten. Het geloof werd in die tijd opgedragen. Gelovigen mochten niets zelf geloven. Geloven was toen zeker weten. Zeker weten wat de paapse priesters zonder discussies verkondigden. Bij twijfel was kerkelijk ingrijpen onvermijdelijk. Elke ziel was er een. Eén die boete kon doen of aflaten kon kopen. Karel V en Filips II deden precies wat de achtereenvolgende pausen hen opdroegen: het kathoklieke geloof promoten en afvalligen k(n)etterhard aanpakken. En dat deden de spanjolen, zeker na de beeldenstorm. Nadat de goddeloze hervormden ook de koning van Spanje afzwoeren, moesten die opstandige kaaskoppen in het gareel. En dat dwingende gareel voel ik nog regelmatig. Mijn genen zenden nog immer olé weeën vanuit die 80 jaar door aan mijn botten, spieren en hersenen. Wanneer komt koning Felipe VI van Spanje op zijn knieën de péage afklungelen om hier excuses, vergezeld van miljarden zilvervlootducaten, te komen aanbieden?

Dan heb ik tussen al die geweldstrauma’s en opspelende genen ook voortdurend last van Napoleons wandaden tegen mijn voorvaderen. Veel mannelijke familieleden van toen moesten als slaven in dienst van de Franse legers. De barre veldtochten door het winterse Oekraïne en verderop richting Moskou speelt mij nog immer parten. Ik voel het in mijn voeten. Elke winter weer zijn mijn voeten steenkoud, ondanks de tactiek van de verschroeide aarde die de Russen toepasten. Kom op Macron, trek met Felipe VI op en kom over de grens met ‘je m’excuse’. Behalve de meter- en kilo-standaard en de achternamen eindelijk ook eens de baguettenodige excuses.

Komen we bij de (toenmalige) moffen. (laat ik de bisschoppen van Keulen en Münster tijdens het rampjaar 1672 even buiten beschouwing. Bisschoppen die ten strijde trokken zouden sowieso zonder tribunaal op de brandstapel moeten eindigen!) De Duitsers hebben heel wat wandaden voor hun rekening genomen. Dat wat ze met de Joden, Roma’s, medische Mengele-proefpersonen en mensen met beperkingen hebben gedaan, was ten hemel schreiend. Daar voel ik echter niets bij. Ik heb geen Joodse en Roma genen opgedaan in de loop der eeuwen. Wel zou Lex de Laatste namens wijlen Bernhard en Claus (allebei fout!) door het stof kunnen gaan.
Maar de Duitsers hebben vlak na de oorlog, zonder excuses!, in moeten stemmen met het afstaan van wel 69 vierkante kilometer Duits gebied, nadat ze een Nederlandse annexatie van Aken, Keulen, Münster en Mönchengladbach hadden verworpen.
In 1960 waren de niet uitgesproken excuses blijkbaar niet meer nodig: de verworven stukjes grond werden de Duitsers teruggegeven. Intussen volgden in 1950 herstelbetalingen. De nazi’s roofden tijdens de oorlog 150.000 kilo goud van ons. Op 1 jan. van dat jaar ‘kregen’ we gedwongen, maar zonder blikken of blozen 30.646 kilo terug. We hebben behalve wat oude fietsen nog wel wat van onze oosterburen te goed, incl. excuses uiteraard.

Maar ja, het moet wel spontaan en welgemeend zijn, anders heeft het geen enkele waarde, dan kan er geen trauma mee worden verlicht. Nou overzeese nazaten van slaven: Rutte meent er geen zak van en hij doet het niet spontaan. Dus hecht er maar geen waarde aan. De waarde kan alleen uit geld bestaan en laten de na-zaadjes van de slaven nou net daar op uit te zijn?
Rutte kan nog herkansen: de Molukkers. De bevolkingsgroep die als landverraders met de Nederlandse soldaten meevochten tegen hun eigen volk. Nederlandse soldaten die de gruwelen van de moffen daar nog even dunnetjes nadeden, met overdadige instemming van onze bastaard koningin Wilhelmina. Dus Mark, een kans voor open doel: ga op je knieën voor de huidige bevolking van Indonesië.

Daar wil ik persoonlijk best wel in meegaan, dan leg ik de claims tegen de Romeinen (die durfden de Rijn niet over, dus daar hebben wij als Friezen geen last van gehad) en de Hollanders van Amsterdam en Den Haag en omstreken naast me neer. Wij Friezen hebben de Hollanders menigmaal klop gegeven, o.a. onder leiding van Grutte Pier. Leaver dea as Slaef was ons motto en dat hebben ze geweten aan de overkant van de Zuiderzee!

Maar aan het eind van dit excuses-eisen gedoestukje, ben ik helemaal vergeten waarom ik excuses zou willen, c.q. zou moeten maken.
Wellicht komt dat tijdens het tikken van de eerstvolgende column weer bovendrijven, want ik wil zo graag. Ik wil erbij horen, ik wil dat Rutte en Kaag trots op mij kunnen zijn. Helaas moeten ze nog even geduld hebben. Ik weet overigens niet of het dan alsnog gaat lukken want het moet wel spontaan en welgemeend zijn, toch Mark?

Op de hoogte blijven via e-mail? Meld je aan voor mijn nieuwsbrief

Reacties

 1. Peter Rissing op 27-12-2022 om 20:04 uur:

  In deze uitgebreide opsomming van historische onrechtvaardigheden, steekt er voor mij één boven het maaiveld uit. Namelijk :
  “de Molukkers. De bevolkingsgroep die als landverraders met de Nederlandse soldaten meevochten tegen hun eigen volk. “
  Scribent toont hiermee aan gee kennis van de Indische geologische geschiedenis te hebben. Molukkers Indonesiers noemen is namelijk niet zo slim. Zij zijn Molukkers ! Streden met onze troepen tegen onze gezamenlijke vijand. Nu iets voor jou om ‘sorry’ te zeggen, Rient.

 2. Rients Hofstra op 27-12-2022 om 20:22 uur:

  Beste Peter, Die geologische achtergrond ken en kende ik. Zou het om die reden gerechtvaardigd zijn geweest dat de Friezen samen met de Duitsers tegen de Nederlanders hadden gestreden? Als de Molukkers buiten het Nederlandse leger om een onafhankelijkheidsstrijd hadden gevoerd was het anders geweest. Nederland heeft de Molukkers daarna ook nog eens verraden en in de kou laten staan: stank voor dank! Dat meld jij nou weer niet.
  Nu zijn NSB'er in geologisch opzicht geen afgescheiden volksdeel, maar zij onderschreven de normen en waarden van de nazi's, maar werden (terecht) als landverraders berecht. Dus sorry Peter: geen sorry!

 3. Marcel op 27-12-2022 om 22:41 uur:

  Als er nou eens Rotterdammers bij de Duitsers aanklopten om verontschuldigingen en genoegdoening voor het vernietigen van hun binnenstad en bijbehorende moord op hun (groot)ouders, dan kan ik het nog snappen.
  Maar dat is nog niet gebeurd.
  Maar dat nazaten van slavenhandelaren en andere nazaten van 6 generaties geleden lopen te schreeuwen om excuses, met $tekens in hun ogen, daar zakt mijn broek vanaf en die zou ik het liefst deporteren naar hun geliefde Afrika.
  Trouwens, er zijn meer Europeanen als slaaf naar Afrika afgevoerd, dan Afrikanen naar Amerika.
  De uitspraken van Thomas Sowell, een man met afrikaanse roots:
  "The people made worse off by slavery were those who were enslaved. Their descendants would have been worse off today if born in Africa instead of America. Put differently, the terrible fate of their ancestors benefitted them." geldt ook voor Nederland, natuurlijk.
  "More whites were brought as slaves to North Africa than blacks brought as slaves to the United States or to the 13 colonies from which it was formed. White slaves were still being bought and sold in the Ottoman Empire, decades after blacks were freed in the United States."
  De moslims zijn de ergste slavendrijvers. NOG STEEDS!!!

 4. Willem op 27-12-2022 om 23:40 uur:

  Wat zou je zeggen van de afgescheidenen van 1834, die koning Willem 1 wist van onderdrukken. En dan die veenarbeiders en die boerenarbeiders die veenbazen en die herenboeren slavendrijvers waren het. Dan valt er nog heel wat spijt te betuigen en schade te vergoeden

 5. Willem op 28-12-2022 om 08:41 uur:

  Wat te denken van koning Willem met de vervolging van de afgescheidenen van de hervormde kerk in 1834 waar hij de opper notabel van was?? En die veenarbeiders boerenknechten arbeiders in de steenfabrieken, waren slaven van de herenboeren en veenbazen, je moet respect hebben voor personen als dominee domula Nieuwenhuizen die zich daar tegen verzetten, koning Willem 3 heeft zich enorm verzet toen Nieuwenhuis in de 2e kamer kwam.

 6. Peter Rissing op 28-12-2022 om 10:42 uur:

  Beste Rient,
  Jij noemt de Molukkers 'landverraders' die tegen hun eigen volk vochten.
  Echter, het grote Indische rijk kent vele bevolkingsgroepen en eilanden die om onafhankelijkheid van de Indonesië (een islamitische dictatuur) schreeuwen.
  Oost Timor is dat met veel pijn en moeite gelukt. Papua en de Molukken niet.
  Die worden onder de knoet gehouden door het Indonesische leger.
  Kijk naar de ontwikkeling van Papua de laatste twintig jaar en je zult leren dat ook de autochtone Papua's totaal andere mensen zijn dan de Indonesiër met een totaal andere cultuur en aard.
  Graag zouden zij tegen hun kolonisator ten strijden trekken voor onafhankelijkheid. Molukkers idem dito. Papua's en Molukkers daarom landverraders noemen is niet juist. Onderdrukte volken is wel juist.
  Ik zie dus alsnog jou 'sorry', gericht aan de Nederlandse Molukkers, gaarne tegemoet en wens je daarna een zeer voorspoedig 2023.

Plaats een reactie

Recente artikelen

Alle posts