Rients Hofstra Pluchen Revolutie

Onze ‘democratie’ is doodziek, 22-01-2019

Wie nog steeds denkt dat we in een democratie wonen en dat volksvertegenwoordigers het volk ook echt vertegenwoordigen, wordt verzocht uit de geïsoleerde kast te komen.

Een democratische stelregel is dat de meerderheid beslist, met inachtneming van de belangen van minderheden. VERGEET het maar.

In onze ‘democratie’ gaat het niet om de belangen van de burgers, maar om de belangen van de partijen, om het aantal zetels bij weer de volgende verkiezingen. Of simpeler gezegd: om de macht.

Kijk naar het CDA. De C suggereert enige Christelijke empathie naar minderheden en kwetsbaren. In dit verband is het merkwaardig dat deze partij akkoord ging (tegen de wens van de meerderheid van de CDA-kiezers) met het uitzetten van kinderen die hier geboren zijn of al meer dan 5 jaar wonen. Absoluut C-onwaardig!

Maar ook de D kan ingetrokken worden. Het gros van de CDA-stemmers was en is het niet eens met het bovengemelde standpunt. Ook de CU ging onder protest akkoord. (Zie hier de ondemocratische krachten van een coalitieakkoord.) Ter verontschuldiging: de CU heeft geen D in de naam.

Nu de spanningen in het kabinet oplopen en vervroegde verkiezingen dreigen (zie verderop de houthakkerige Klaas Dijkhoff) zouden weleens wat CDA-kiezers kunnen overlopen naar de CU. Paniek is het gevolg, coalitieafspraken zijn ineens niet meer heilig, partijbelang wel! En jawel, ook D66 ageert tegen het mede door Pechtold ondertekende akkoord over het kinderpardon dat er niet zou komen. Vervang hier de D van democratie maar voor de d van draaikonten. Dankzijde fractiediscipline gingen beide fracties om.

Waar komt die onrust binnen het kabinet vandaan? Jawel van Klaas Dijkhoff. De opgewarmde adem van PVV & FvD hijgt in de dikke nek van de VVD. Die zijn bang dat een kinderpardon de VVD veel stemmen gaat kosten. Wat in het regeerakkoord is besloten, staat er niet voor niets aldus Dijkhoff.

Maar is dat ook zo? In datzelfde akkoord staan klimaatdoelstellingen, ook ondertekend door de VVD. Ineens stelde de VVD-fractievoorzitter dat de voorliggende deal niet door hem wordt uitgevoerd. Hoezo regeerakkoord waar voor het kinderpardon niet vanaf mag worden geweken. Staat de D van VVD misschien voor Dubbele moraal? Dankzijde fractiediscipline ging de hele fractie om.

Terug naar het kinderpardon. Zou een partij met een C erin niet moreel verplicht moeten zijn zich het lot van ontheemde kinderen of kinderen die dreigen te worden ontheemd aan te trekken? Blijkbaar wordt empathie (voor zover aanwezig) technisch uitgeschakeld wanneer zetelverlies ten bate van de CU dreigt.

Terug naar het afzeggen van de klimaat-deal van Dijkhoff. Zou het zo kunnen zijn dat een val van het kabinet met fors verlies in de peilingen voor CDA en D66 in het belang is van de VVD en als bijkomstigheid Rutte daardoor de handen vrij geeft voor Brussel? En ….? Dan kan Klaas na de verkiezingen door naar het torentje.

Ergens iets van landsbelang kunnen ontwaren? Indien het Alternatieve Staatsbestel (AS) al een tijdje zou zijn ingevoerd, waren deze en vele andere initiatieven (dividendplan, afschaf referendum, donorwet, sleepwet, enz.) via korte lijntjes met de eigen achterban van echte volksvertegenwoordigers door de burgers bij meerderheid per item goedgekeurd of afgeblazen.

Pas dan komen we in de buurt van het begrip democratie!

Op de hoogte blijven via e-mail? Meld je aan voor mijn nieuwsbrief

Reacties

  1. theo bouwman op 23-01-2019 om 10:22 uur:

    Heel scherp weer Rients !!
    Klein puntje : voor "milieu"liever "Klimaat"

  2. Rients op 23-01-2019 om 13:08 uur:

    Dank voor je compliment en voor het puntje op de i, Theo.
    Het is inmiddels gecorrigeerd.

Plaats een reactie

Recente artikelen

Alle posts