Rients Hofstra Pluchen Revolutie

Voetbal kan goedkoop aantrekkelijker, 27-06-2017

Al tijden is men in de voetbalwereld bezig het spelletje aantrekkelijk te maken. Zelfs ene Van Basten maakt er zijn levensdoel(punt?) van.

Maar alles elektronisch regelen, nu weer met een voorstel om 60 minuten zuivere speeltijd in te voeren is de dood in de pot en niet op elk niveau te realiseren.
Doellijnbewaking kon afgelopen seizoen slechts voor een halfjaar in de Arena en na de winter in de kuip. (competitie vervalsing?) Video-referees kunnen ook alleen maar op het betaalde voetbalniveau. Buitenspel opheffen is helemaal niet des voetbals, een idioot idee om goaltjesdieven bij de vijandelijke keeper te laten staan. Wordt het spel alleen maar defensiever van en nodigt veel meer uit tot het spelen van kick & rush.

Mijn oplossing is de simpelheid zelve, garandeert aanvallend voetbal vanaf de 1e minuut tot aan het eindsignaal en kan t/m de jeugdelftallen in elk dorpje worden toegepast.

Hier een fragment uit mijn 1e boek ‘Romke D’13’.

“Nou, de mensen gaan toch naar voetbal kijken voor de spanning, sensatie en doelpunten! Als een club al na een half uur met 3-0 voorstaat, is de wedstrijd eigenlijk al klaar en krijgt het publiek nog een uurtje verplicht balletje balletje voor de kiezen. Maar als je voor elke helft een punt kan verdienen, gaat het heel anders. Heeft team A bij de rust een 3-0 voorsprong, krijgt die alvast één punt. Weet team B de tweede helft met 0-1 te winnen, krijgt B ook een punt. Als de strijd dan in 3-1 eindigt, krijgt A twee punten voor de overwinning, plus dat ene punt van de eerste helft en B één puntje voor dat ene doelpunt van na de rust. Maar heeft A ook de tweede helft gewonnen, met één doelpunt, heeft A na het eindsignaal vier punten. En als je dan ook nog een extra bonuspunt kan verdienen voor vijf of meer doelpunten in één wedstrijd, blijven de negentig minuten tot het eind spannend. Bij een doelpuntloos gelijkspel krijgen beide teams gewoon één punt. Is de ruststand 3-2 en de eindstand 5-5, hebben allebei de ploegen drie punten en het publiek een knoert van een wedstrijd. Zullen er aan het eind van de competitie ook geen salonremises meer worden gespeeld, want een concurrent kan zomaar vijf punten halen in de laatste wedstrijd.

En ook niet met tv-beelden beslissingen van scheidsrechters tijdens de wedstrijd opnieuw beoordelen, of een camera op de doellijn. Dan wordt het een saaie hockey-sport, waar bij elk wissewasje de wedstrijd wordt stilgelegd. Ieder team wordt wel eens ‘genaaid’, so what! Kan je dagenlang heerlijk over blijven zaniken, geweldig toch! Daarvoor ga je naar het stadion, massaal joelen bij fouten van de scheids en juichen na elk doelpint. Nul-nul zonder fouten van de scheids is dodelijk saai.
En wat ik niet begrijp,” ging hij bijna in één adem verder, “is dat ooit wel de veter uit de leren bal is gehaald, maar dat de speler met de meest fluwelen trap nog steeds wel met veters in voetbalschoenen speelt.” Trots keek hij de zo goed als lege kroeg rond. Wiebe, Jouke en Peet zeiden met enig sarcasme het puntensysteem een ‘geniaal idee’ te vinden en de voetbalschoenenfabrikanten ook niet te begrijpen. Ik vond evenwel iets anders op voetbalgebied opmerkelijk. Had kort geleden gelezen, dat een priester de wedstrijdballen ………….

Dus een punt voor een gewonnen helft, twee punten voor een eind overwinning, een punt bij een gelijke eindstand en een bonuspunt bij 5 of meer doelpunten in de eindstand.