Rients Hofstra Pluchen Revolutie

Politiek als brug zonder pijlers, 10-08-2017

150 Dagen doormodderen met een demissionair kabinet is niet uitzonderlijk, democratisch gezien een schande.

Het nieuwe kabinet laat op zich wachten omdat eerst partijen zijn uitgesloten, vervolgens partijen niet mee willen doen uit angst over 4 jaar (nogmaals) afgestraft te worden en tenslotte uit dat wat overblijft sommige partijen zich geroepen voelen een kabinet in elkaar te fröbelen, maar op principiële bezwaren stuiten.

Tijdens de verkiezingspoppenkast komen prachtige programma’s door de doorrekeningen. Kiezers kiezen bewust op een partij of een persoon waarbij soms 1 of enkele principes de doorslag kan/kunnen geven bij menig zwevende stemmer.

Juist deze principes zijn de struikelblokken wanneer 4 partijen eensgezind het pluche gaan invullen.

Pechtold in het AD: ‘Als je probeert bij moeilijke kwesties in het midden uit te komen moet je je afvragen of je allebei er überhaupt wat mee hebt. Je moet je niet blindstaren op principes.’
Bij de vorming van Rutte II zei hij nog: ‘Dat ging ongeveer zo: mag ik van jou van de verkiezingsbeloftes de hypotheekrenteaftrek? Dan mag jij van mij de btw-verhoging. Er is toen in allerijl een kaartenhuis in elkaar gezet, maar een fundament ontbreekt.’

Segers lijkt inmiddels ook voor het uitruilen van standpunten te voelen. Alles voor macht: ‘Over geld kun je compromissen sluiten, maar over principes niet.’

Als de heren eruit komen heeft ook de CU haar principes en dus de beloftes aan de eigen achterban verloochend en overboord gegooid.

Of zoals 2 bouwondernemers die samen de bouw van een lange brug wordt gegund. Als dan de kosten hoger uitvallen komen de twee directies eruit: dan maar zonder pijlers.

Een klein pluspuntje in het AD-artikel: VVD-Kamerleden mogen zelf weten hoe ze stemmen over medisch-ethische kwesties en hoeven zich niet te binden aan een fractiestandpunt.
Dit benadert een heel klein beetje het Pluchen Revolutie systeem ( het Pluchen Revolutie-systeem ), maar is nou net het heikele punt waar Pechtold en Segers moeilijk over doen.

Politiek is krom. Krom als een brug zonder pijlers, even krom als dat de gifeieren (terecht?) uit de schappen moeten terwijl sigaretten mogen blijven liggen.

Op de hoogte blijven via e-mail? Meld je aan voor mijn nieuwsbrief

Reacties

Nog geen reacties op dit bericht.

Plaats een reactie

Recente artikelen

Alle posts