Rients Hofstra Pluchen Revolutie

Nep-democratie, 04-05-2017

Democratie is een bestuursvorm. Het woord stamt af van de Griekse woorden dèmos (volk) en krateo (heersen, regeren)

Het betekent letterlijk volksheerschappij. Dit houdt in dat het volk zelf stemt over de wetten, zoals in het oude Athene. Of het volk verkiest vertegenwoordigers die de wetten maken.
In een democratie is de voltallige bevolking soeverein en is alle autoriteit gebaseerd op de (minstens theoretische) instemming van het volk.

Wat is de praktijk? Eens in de 4 jaar mag het volk op een partij stemmen. Een voorkeurstem uitbrengen heeft geen zin. Elk Tweede Kamerlid conformeert zich aan alle standpunten, opgesteld door een kleine partijelite. Dat geldt ook voor de met voorkeurstemmen verkozen vertegenwoordiger.

Een afwijkende mening over onderdelen wordt niet getolereerd. Het is alles of voor jou een ander partijlid, dat wel loyaal is aan de partijleiding.

Als een partij geroepen wordt te regeren gaan heel veel beloftes en beschreven partijstandpunten in ‘het landsbelang’ op de schop. En weer moet de hele Kamerfractie braaf meeknikken.

Voor zo’n regeringscoalitie is het een kwestie van keihard onderhandelen, de grootste krijgt het meest haar zin. Maar een kleintje kan een item binnenhalen, waar slechts 2 tot 5 procent van de bevolking voor heeft gestemd.

Tot zover de verkrachting van het woord democratie. De dubieuze rol van de lobbyisten en netwerkers van de respectievelijke partijen in de Senaat worden hier nog even buiten beschouwing gelaten.

In ‘het landsbelang’ moeten VVD, CDA, D66 & GL een regering gaan vormen. Iedereen heeft PVV uitgesloten, SP sluit VVD uit en 50Plus sluit zichzelf uit.

Het ‘landsbelang’ is zo ondergeschikt dat de onderhandelaars best 12 vrije dagen kunnen inplannen terwijl 1 onderhandelaar vanwege trieste familieomstandigheden ook nog eens enkele dagen af moest zeggen. Ook een pappadag heeft blijkbaar prioriteit. Vreemd dat in dat soort gevallen de partijleider niet vervangen kan worden. In al zijn triestheid komt dit zeer amateuristisch over.
Het gaat wel om de BV Nederland met 17 miljoen onderdanen.

De kiezer wordt inmiddels geheel niet meer betrokken bij welke onderhandeling of beslissing dan ook.

Vier jaar lang hebben 2 tegenpolen een kabinet gevormd waar geen enkele kiezer voor had gekozen. Beide partijen zijn afgestraft, de ene veel zwaarder dan de andere.

Dit staat ook GL over 4 jaar te gebeuren, waardoor verschillende leden liever langs de zijlijn staan, puur uit partijbelang.

En na een zeer moeizaam gevormde coalitie worden de meest loyale en zeker niet de meest bekwame bewindslieden partijpolitiek benoemd. De echt vakinhoudelijke toppers blijven buiten beschouwing, zij hebben niet de glibberige weg naar de partijtop willen bewandelen.

Kijk eens wat er de laatste jaren op Justitie elkaar is opgevolgd. Hoe dhr. Kamp van het ene naar het andere ministerie dwarrelde en wie de zorg kapot bezuinigden. Op onderwijs zitten geen mensen vanuit het onderwijs.

Nederland verdient veel beter, maar in Amerika en binnenkort in Frankrijk is het nog erger.
In die landen kunnen blijkbaar niet een paar kandidaten worden gevonden die echt kwaliteiten hebben.
Rechtse rakkers met ongenuanceerde meningen (Trump/Le Pen) tegenover gladde bankvertegenwoordigers (Clinton/Macron) doet het ergste vermoeden. De winnaars zoeken in hun eigen vriendenkring wat mensen die graag een post in het kabinet willen.

Het is slecht gesteld met het woordje democratie. Maar er is een oplossing.

Op de hoogte blijven via e-mail? Meld je aan voor mijn nieuwsbrief

Reacties

  1. Sjoerd op 04-05-2017 om 23:08 uur:

    Naast een nep democratie hebben we ook een nep rechtstaat, is mijn eerste ervaring dit alles naast nep nieuws hebben we dus een totale nepperij.

  2. Rients op 04-05-2017 om 23:19 uur:

    In mijn binnenkort te verschijnen 4e boek in de Pluchen Revolutie serie wordt juist daar aandacht aan besteed. De titel wordt: Recht rust regelmatig, met de ondertitel: Denk eens anders.

Plaats een reactie

Recente artikelen

Alle posts