Rients Hofstra Pluchen Revolutie

Klaas Knot: Goed en goed fout, 31-03-2017

Eindelijk verstandige woorden van iemand die ervoor blijkt te hebben doorgeleerd.

In tijden van voorspoed en economische groei niet gaan verbrassen, maar genoeg opzijzetten voor de onvermijdelijke volgende crisis.

Tot zover zit Klaas Knot goed. Maar voor wie gaat het nu goed en voor wie eigenlijk niet?

Economen kijken naar de groei van de economie, naar de staatsschuld en of we een overschot dan wel een tekort op de begroting kunnen overleggen.
Nou, de economie draait weer als een tierelier (ondanks 2 kabinetten Rutte, zeker niet dankzij). We hebben een overschot op de betalingsbalans, de staatsschuld slinkt en het aantal werklozen krimpt.

Maar Rutte I en daarna ook Rutte II heeft tegen de adviezen van echte deskundigen (o.a. de Economist, de Financial Times, het IMF en de OESO, maar ook het VNO-NCW en VVD-coryfee├źn als Witteveen, Bolkenstein Wiegel, Nijpels en Van Aartsen enorm bezuinigd met 360.000 onnodige werklozen tot gevolg.

Klaas Knot zegt terecht dat het kabinet nu niet moet gaan verjubelen (FD van 31-03) omdat het weer goed gaat.

Maar wat is goed en bovenal, voor wie gaat het goed? De private markt gaat geweldig, de publieke sector kan dit duidelijk niet beamen.
Vrij vertaald betekent het dat de bedrijven weer beter draaien, gratis geld kunnen lenen, waardoor beleggers meer rendement halen. Kortom de rijken varen wel bij het herstel.

De gewone man merkt er heel weinig van, mensen in de bijstand al helemaal niet. Zeker de werklozen die bij die 360.000 onnodige ontslagen werknemers hoorden. Een groot aantal had nu nog werk en een hoger besteedbaar loon gehad als Mark Rutte (I & II) naar echt deskundigen had geluisterd.

Verjubelen zal Rutte zeker niet als het gaat om de bijstandsgerechtigden. Een bijna criminele en zeker asociale opmerking dat het vakantiegeld voor mensen in de bijstand wel afgenomen mag worden had bij de verkiezingen keihard afgestraft moeten worden.

Klaas Knot hoor ik nergens genuanceerd afstand nemen van bizarre uitspraken van Rutte en beslissingen onder leiding van onze MP.

Goed fout derhalve.

Op de hoogte blijven via e-mail? Meld je aan voor mijn nieuwsbrief

Reacties

Nog geen reacties op dit bericht.

Plaats een reactie

Recente artikelen

Alle posts