Rients Hofstra Pluchen Revolutie

Heeft stemmen zin, 20-02-2017

Ook zo’n zin in 15 maart? Op de partij stemmen waar we vertrouwen in hebben, de partijen afstraffen die het de afgelopen 4 jaar slecht hebben gedaan?

We worden weer overspoeld door beloftes, toezeggingen en onhaalbare luchtfietserijen.
Om een meerderheid in het parlement te zoeken zijn misschien wel 8 partijen nodig. Vervolgens alle beloftes inleveren om mee te mogen doen aan de stoelendans om een plekje op het pluche. Met het risico van een vallend kabinet als een van de partijen de stekker eruit trekt. Een zeer ongewisse en wankele basis om lange termijnvisies uit te rollen.

Na een Pluchen Revolutie zijn vallende kabinetten geschiedenis, referenda overbodig, compromissen voorbij, splinters onnodig, is deskundigheid leidend, een monddode oppositie uitgebannen, uitsluitingen passé, gedraai onmogelijk, zetelroof een oud begrip en transparantie maximaal. Carrièrepolitici worden ingeruild voor echte volksvertegenwoordigers terwijl bewindslieden uit vaklui en de senaat uit rechtsdeskundigen gaat bestaan.

En een tweedeling zoals in extreme mate in Amerika tussen Trump en Clinton wordt hier voorkomen. Kiezers van SP tot en met die van de PVV worden vertegenwoordigd en gehoord.
Kiezers voelen zich nu elke periode van vier jaar belazerd maar gaan na die vier jaar weer trouw op een van de volksminachters stemmen, in de hoop dat het deze keer wel goed komt. Of om een proteststem uit te brengen tegen links of tegen rechts.

Maar het komt nooit goed binnen dit systeem, de partijbelangen prevaleren, beloofde standpunten verdwijnen in een prullenbak om maar te mogen regeren.

De opgeklommen partijleden worden beloond voor hun diensten met een plaatsje in het kabinet, senaat, Europarlement, op een burgemeesterspost of krijgen een functie binnen een (semi)overheidsorgaan.

Deze democratie is in feite een elitaire particratie met slechts eens in de 4 jaar één dag met een schijn van democratie.

Op de hoogte blijven via e-mail? Meld je aan voor mijn nieuwsbrief

Reacties

Nog geen reacties op dit bericht.

Plaats een reactie

Recente artikelen

Alle posts