Rients Hofstra Pluchen Revolutie

Flex, 0-uren, ZZP, 27-06-2017

Werk zat, werklozen te over en toch gaat het niet goed.

Een bedrijfsleider van de plaatselijke DHL-pakketdienst gaat gebukt onder een toenemende stroom te verzenden pakjes maar het werk stagneert door gebrek aan bezorgers.
‘Ze kunnen hier niet verdienen wat ze in gedachten hebben. En heb ik er een, kan je er niet op bouwen, de mentaliteit is ver onder het vriespunt, juist tijdens deze hitte.’

Bij navraag blijkt dat werklozen een 0-uren contract kunnen ondertekenen met een beloning net boven hun WW-uitkering.
Vreemd is dat de manager het normaal vindt dat hij dit soort werknemers naar huis kan sturen wanneer er te weinig werk is. Dan kan het zo maar dat de bezorger twee dagen zonder loon thuiszit. Maar met een 0-uren-contract op zak mag deze gast tijdens de hitte blijkbaar niet gebruikmaken van zijn recht een dag niet te werken, wat met een 0-uren zeer rechtvaardig is. De baas gaat ten onrechte uit van een eenzijdig recht.

De bedrijfsleider van DHL gaf aan dat er een moordende prijsoorlog woedt tussen verschillende pakketdiensten. Het gevolg is dat alle vaste krachten op straat komen en als goedkopere ZZP’er terug mogen komen, of voor een 0-uren-contract op hun oude baan mogen solliciteren.

Een nichtje van mij werkt in de zorg, wil heel graag een full-time job, maar heeft al jaren een contract voor 18 uur in de week. Ze is wel oproepbaar voor 40 uur. Ze werkt regelmatig veel meer dan de contracturen. Vaak moet ze genoegen nemen met minder aantrekkelijke uren in de nachtdienst.

Een neef had een goede baan in het bedrijfsleven, maar dacht toch dat zijn hart bij het onderwijs lag, liet zich omscholen en stapte vol ambitie voor de klas.
Een vast contract bleef steeds maar weer onbereikbaar. Veel invalwerk, soms ergens voor een half jaar, soms zelfs driemaal een half jaar achtereen. Ondanks dat hij goed beviel, goed lag bij ouders en kinderen werd na drie contracten afscheid genomen. Hij kreeg vaak voor de zomervakantie zijn congé, om zes weken later weer elders tijdelijk een groep te bestieren. Steeds zes weken in de WW.
Soms een deeltijdbaan op twee verschillende scholen. Twee dagen op school A, de andere twee en een halve dag op school B. Maar wel de eis bij alle vergaderingen en ouderavonden van beide scholen vol aanwezig te zijn.

Mijn neef heft inmiddels het onderwijs de rug toegekeerd: weer een man minder voor de klas!

Een uurtje staken haalt niets uit, verlaagt de werkdruk niet, verhoogt het salaris niet (dat wist staatssecretaris Dekker al wel te vertellen) en lost het lerarentekort niet op. Op basis van welke kwaliteiten zit Sander Dekker daar eigenlijk? Op juist beleid is hij nog nimmer te betrappen geweest.

Mijn zoon is hovenier. Een 0-uren contract of een contract voor bepaalde tijd. Bepaalde tijd houdt dan in: start op 1 maart, afscheid rond half december. Kortom twee en een halve maand per jaar in de WW, en vervolgens weer via een uitzendbureau op zoek naar de volgende uitgekiende werkgever.

Deze drie en alle pakketbezorgers willen graag werken tegen een redelijk salaris, willen graag vastigheid, zekerheid. Zijn bereid overuren te draaien als de baas waardering uitstraalt.
Het gevolg is echter vaak dat de onzekerheid stress veroorzaakt en stress is weer de veroorzaker van zowel lichamelijke als ook psychische kwalen. Ongemakken die de zorgkosten onnodig opschroeven.

Meneer Zalm, werk rustig aan een motorblok voor de gegoede burgerij, voor de zakenmensen, de kleine bedrijven en de multinationals. De crisis voor hen is voorbij. De marktwerking heeft zijn verwoestende werk gedaan.

De zorg is door de stoomtrein VVD/PvdA uitgekleed, het onderwijs overgeleverd aan Sander Dekker, die na de kleuterschool weinig heeft bijgeleerd en blijkbaar alleen nog maar fysiek tot zijn 22e scholen vanbinnen heeft gezien.

En in het bedrijfsleven wordt flexwerk gezien als de ultieme manier de resultaten ten faveure van de aandeelhouders te optimaliseren.

Meneer Zalm, veel succes. De kristelijke geldmachine CDA/VVD die draaiend wordt gehouden door Draaideur66 en een willekeurig 4e slachtoffer verdient om vele redenen een handvol fijnzand in een haperend motorblok.

Op de hoogte blijven via e-mail? Meld je aan voor mijn nieuwsbrief

Reacties

 1. theo op 28-06-2017 om 20:41 uur:

  Heel goed commentaar Rients.
  We moeten er wat aan gaan doen !

 2. theo op 28-06-2017 om 20:42 uur:

  Heel goed commentaar Rients.
  We moeten er wat aan gaan doen!

 3. Rients op 28-06-2017 om 21:18 uur:

  Met de VVD voorop het motorblok is het kansloos, na de Pluchen Revolutie wellicht kansrijk.

 4. Leon B op 03-07-2017 om 04:20 uur:

  Het wordt tijd dat de Nederlandse Macron opstaat , dit wordt weer een rampen kabinet

 5. Rients op 03-07-2017 om 10:27 uur:

  Beste Leon, had je dit gelezen: https://rientshofstra.nl/pluchen-revolutie Dit is nog beter dan Macron. Macron is eenmalig, mijn plan structureel.

Plaats een reactie

Recente artikelen

Alle posts