Rients Hofstra Pluchen Revolutie

Referendum en democratie, 15-03-2016

Eindelijk wordt het eerste referendum op de Nederlandse kiesgerechtigden losgelaten. Maar hoe democratisch is een referendum:

Is een referendum dan nog democratisch?

Als je tegen een handelsverdrag met Oekraïne bent, dan ook tegen een soortgelijk verdrag met Egypte, Rusland, China, Irak, Iran, Syrië, Israël en bv Amerika?

Mogen we dan ook stemmen over het naderende TTIP verdrag met een oorlogszuchtig en atoombommen werpend land als de VS? Een land van Trump, KKK en ongelimiteerd wapenbezit?

Als het om uitsluitend handel zou gaan, waardoor de bevolking er daar in Oekraïne baat bij heeft, neig ik naar een ja.
Als het gaat om het ongenuanceerde, demagogische geschreeuw van Jan Roos, dan neig ik naar een dubbel ja, maar dat kan weer niet.

Op de hoogte blijven via e-mail? Meld je aan voor mijn nieuwsbrief

Reacties

 1. Rita op 04-04-2016 om 20:11 uur:

  Beste Rients,
  Dit is niet het eerste rederendum. Een aantal jaar geleden kon er worden gestemd voor of tegen de Europese grondwet.
  Voorts ga ik een heel eind met je mee. En kom ik uit op een 'voor'-stem. Http://runningrita.nl/het-enig-juiste-bij-het-oekraine-referendum.

 2. Rients Hofstra op 03-07-2016 om 17:38 uur:

  Weer een complex probleem: Brexit. Hoe is het mogelijk dat een compleet volk waarvan het merendeel geen dossierkennis, maar slechts dubieuze onderbuikgevoelens heeft of half luistert naar demagogen, alleen maar ja of nee mogen vinken.
  Van de regen in de drup, terwijl het volk tevreden is met een simpel ja of nee-gebaar. GB is waarschijnlijk slechter af zonder EU.

Plaats een reactie

Recente artikelen

Alle posts