Rients Hofstra Pluchen Revolutie

Het totale failliet van de senaat, 03-03-2016

Na de soap over de vrije artsenkeuze en de second opinion, het pgb-debacle, de belastingplannen nu de blamage van de flexwet.

Waar een second opinion vaak bewezen kostenbesparend kan zijn en het opheffen van de vrije artsenkeuze voor onnodige stress en meerkosten kan zorgen, hield de senaat dit terecht tegen, echter op oneigenlijke gronden.

Het pgb-beleid van Van Rijn lekte aan alle kanten. Toch ging de senaat er om partijpolitieke redenen mee akkoord. Hulpbehoevenden en hulpverleners voelen de gevolgen al meer dan een jaar. Het eind is nog niet in zicht.

De belastingplannen van Wiebes waren al doorgevoerd voordat die de senaat waren gepasseerd. Als deze club uitgerangeerde politici en lobbyisten voet bij stuk had gehouden en zich niet had ingelaten met partijpolitieke spelletjes, was er een fatsoenlijker plan ontworpen.

En nu de flexwet. Bedoeld om flexibeler om te gaan met (vaste) contracten, een wet goed voor werkgevers EN werknemers. Resultaat: Vaste contracten zijn juist moeilijker te ontbinden en werknemers voelen zich nog meer een speelbal van willekeur.
De wet rammelt aan alle kanten. Had de senaat zo nooit mogen passeren.

Dat plaatst maar weer eens de nodige vraagtekens bij het functioneren van de senaat. Eigenlijk het NIET functioneren.
Ooit bedoeld als laatste controle-instituut om te voorkomen dat wetten als wangedrochten meer ellende veroorzaken dan dat ze iets verbeteren of veranderen.

Daarvoor zijn partijpolitiek onafhankelijke deskundigen nodig, met kennis van rechtszaken. Enkele rechtsgeleerden met diverse disciplines als specialisatie.
Dan heb je aan een tiental genoeg, die ook nog eens externe experts zouden kunnen raadplegen.

Met alle respect voor Jan Mens, Annemarie Jorritsma en Loek Hermans, om er slechts drie te noemen; zij horen met hun partijpolitieke agenda's niet thuis in de 'gewichtige' senaat.

De Hoge Raad zou een onderdeel van de senaat kunnen worden, met een eigen status. Op voorwaarde dat ook De Hoge Raad partijpolitiek volledig onafhankelijk is.

In mijn programma 'De Pluchen Revolutie' onder het kopje 'programma Romke D'13' is dit onderwerp als onlosmakelijk deel van een veel omvattender geheel van een alternatief staatsbestel.

Op de hoogte blijven via e-mail? Meld je aan voor mijn nieuwsbrief

Reacties

Nog geen reacties op dit bericht.

Plaats een reactie

Recente artikelen

Alle posts