Rients Hofstra Pluchen Revolutie

Boek 3 fragment hfdst 3, 21-04-2016

Joop had nog steeds geen baan: solliciteerde zich een aantal ongelukken in het rond op werk dat er niet was.

En als je niet minstens vier sollicitaties aan het UWV kan overleggen, word je gekort op je uitkering. Dat datzelfde UWV niet in actie komt tegen werkgevers die in al hun onfatsoen geenszins de moeite nemen sollicitanten netjes een kort berichtje van ontvangst te sturen, is gezien het strenge beleid jegens werkzoekenden onbegrijpelijk. En bij afwijzing de kandidaten ook geen bedankje voor de moeite waardig te gunnen. Laat staan er gelijktijdig een succeswens aan toe te voegen bij een volgende uitzichtloze poging. Dat allemaal al is schrijnend schandalig, terwijl onze geachte premier Mark Rutte de ontslagen werknemers oproept snel werk te zoeken in plaats van gelijk een hand op te houden. De beste man is wereldvreemd in dit sociale krachtenveld. Een baan zoeken in een bevroren vijver waar nog zeshonderdduizend werkzoekenden hun hengeltjes uitwerpen. En niet wetend dat het net genoemde UWV je gelijk kort op de eerste uitkering als de werkloze zich te laat inschrijft. Een politicus heeft vaak makkelijk praten, weet amper wat er aan de onderkant van de maatschappij leeft.
Het was dan ook voor Joop ontzettend deprimerend. Van zeer goede wil, maar buiten zijn schuld om op straat gezet. Hij had nog steeds recht op een WW-uitkering, maar niet lang meer. Dan zou hij zijn aangewezen op een beschamende bijstand. En daar worden strenge eisen aan verbonden. Houd je je daar niet aan, word je gekort op de al minder dan minimale uitkering. Je mag dan bijna helemaal niets meer, alsof je een misdadiger bent die met een enkelbandje thuis moet zitten. Vrijwilligerswerk mag niet, geld aannemen van familie of vrienden is uit den boze. Zelfs regelmatig eten krijgen of veelvuldig bij vrienden of familie gaan eten is officieel niet toegestaan. En betrapt worden op een zwarte klus zou volledige inhouding van uitkering kunnen betekenen. Intussen weggezet worden door wel werkenden als luie donders, die ledig een hand ophouden. Is lekker lullen met een (vaste) baan.
Dan lees je in de kranten dat multimiljonairs vriendelijk worden verzocht hun zwarte spaargeld na jaren van ontduiking alsnog braaf aan te geven. Als ze dat 'spontaan' en gewillig gaan doen krijgen die guitige gabbertjes uit het Gooise of zij van om en nabij Wassenaar en Bloemendaal geen strafjes. Wel krijgen ze nog eens maanden extra de tijd om over dit zeer genereuze voorstel na te denken. Miljoenen en miljoenen zijn er jarenlang over de miljarden en miljarden aan bezittingen niet afgedragen aan vermogensbelasting. In gewoon Nederlands en wellicht ook ergens in de wetboeken heet dat domweg belastingfraude. En dan wel de heksenjacht openen op onschuldige bijstanders, die onwaardig lang proberen werk te vinden. Vooral wanneer ze het geluk hebben tussendoor eens een klusje zwart aan te kunnen pakken, om zo heel even onder de armoedegrens uit te kunnen kruipen, waar ze door een foutief werkend systeem in terecht zijn gekomen.
Joop was al gedwongen zijn tweedehands autootje weg te doen. Was gewoon niet meer op te brengen. Maar het UWV trekt wel de regels aan. Werk accepteren op een grotere afstand dan tot nu toe. En ook niet moeilijk doen als het werk onder het opleidingsniveau zou blijken te zijn. Die mededelingen kreeg Joop via de post op een zaterdag door de bus gefrommeld. Zulke berichten komen altijd op een zaterdag, zodat je tot maandag kunt afkoelen voordat je verhit verhaal kunt komen halen. De afstand van meer dan 30 km wordt zonder auto een probleem. Zeker als een aspirant werkgever eist dat de 'nieuwe' om half acht of eerder op de werkplek wordt verwacht. In de meeste gevallen een onhaalbare zaak. En dan onder het opleidingsniveau een baan accepteren. Dat is best veel gevraagd van een bouwvakker, die nou net geen opleiding heeft afgemaakt. Onwezenlijke regels zonder visie, passend bij de wereldvreemdheid van academici met een salaris van ruim anderhalve ton zonder ooit eelt in de handen gevoeld te hebben.
Nee, gemotiveerde werkwillige werklozen en uitgerangeerde bijstanders straffen als criminelen en gelijktijdig ordinaire belastingfrauderende echte criminelen, die met witte boorden zwart de fiscus tillen de hand boven 't volgevreten hoofd houden, en omzichtig met zijden handschoenen benaderen, is blijkbaar een alom geaccepteerde trend in de krom functionerende rechtstaat Nederland.

Op de hoogte blijven via e-mail? Meld je aan voor mijn nieuwsbrief

Reacties

  1. Ezzy op 21-04-2016 om 12:46 uur:

    In een woord geweldig. Mooi gewchreven.

Plaats een reactie

Recente artikelen

Alle posts