Rients Hofstra Pluchen Revolutie

AOW / zware beroepen / langstuderen, 11-06-2016

Neem eens het begrip gelijkheid. (aangepast fragment uit Romke D'13)

Gerben stak van wal: “We kunnen over verschillende soorten gelijkheid spreken, waar dan weer keuzes uit gemaakt kunnen of moeten worden. Welke gelijkheid is het eerlijkst, welke het meest werkbaar of economisch het voordeligst?
Een voorbeeld:
Is het een eerlijke vorm van gelijkheid wanneer iedereen op zijn 65e met pensioen mag? Binnenkort op een leeftijd van 66 of zelfs 67? Of geldt er een gelijkheid wanneer iedereen evenveel jaren gewerkt moet hebben en loonbelasting heeft betaald, om in aanmerking te komen voor AOW en pensioen? De ene vanaf zijn zeventiende, de ander pas na zijn/haar zevenentwintigste? Voor beide gelijkheden is iets te zeggen. Daar zal dan over gediscussieerd kunnen/moeten worden.
Maar als je vervolgens een relatie legt tussen AOW leeftijd, langstuderen & zware beroepen ontzien. komt er iets anders het 'eerlijk' vinden beïnvloeden. Het ene heeft met het andere te maken, er is een causaal verband. Worden er snel even drie vliegen in één klap gevangen.
Want ze willen daar in Den Haag dus dat we straks allemaal doorwerken tot onze 67e. Maar hoelang heeft een bouwvakker dan gewerkt? Precies, 50 jaar, als hij op zijn zeventiende is begonnen.”
“Ja, maar nu even niet, verdomme. Door die stomme crisis die die hoge omes, die mij tot mijn 67e willen laten werken zelf hebben veroorzaakt, ben ik nu werkloos!” Jopie gaf kwaad Gerben op voorhand al gelijk, hoewel hij nog niet begreep, waar die naar toe wilde.
“Je bedoelt dat zo’n langstuderende student misschien op zijn 27e begint te werken?” vroeg Jouke.
“Krekt, die werkt dan maar 40 jaar en als hij een nog langerstudeerder is, werkt hij daardoor nog korter, terwijl Jopie als bouwvakker ook nog eens zwaar werk doet en daardoor eerder lichamelijk gesloopt wordt. Is het niet veel eerlijker als er vanuit wordt gegaan dat iedereen 43 jaar moet werken voor hij AOW en pensioen krijgt? Hij mag natuurlijk ook steeds zij zijn. Dan kan Joop als hij 60 is stoppen, maar moet zo’n figuur die lekker wat extra jaartjes de student uithangt met zijn ballige bralkornuiten, werken tot die 70 is. Heb je meteen drie vliegen in één klap.
1: Langer werken, 43 jaar in plaats van de huidige 40 voor je pensioen.
2: Studenten kunnen kiezen of ze vaart maken met hun studie, of later een jaar later met pensioen gaan.
3: Mensen met een zwaar beroep, die al vroeg zijn gaan werken, kunnen er al rond hun 60e uit. Minder WAO gevalletjes. Simpel toch?”
Joop begreep 't nu wel, gaf Gerben enthousiast een vriendschappelijk bedoelde, doch redelijk pijnlijke klap op zijn linker schouder.
“Is het dan ook niet oneerlijk als langstudeerders later net zoveel AOW krijgen, terwijl hun veel korter hebben gewerkt? Hun krijgen zelfs meer pensioen, omdat hun veel meer verdienden in die kortere periode op een luie stoel achter een bureautje! Ja toch, niet dan Gerben?”
Zijn schouder masserend, knikte Gerben instemmend zonder de behoefte deze kort door de bochtmening te willen nuanceren. Hij ging verder zonder Joop op zijn onderwerpfouten te wijzen: “Als je buiten je schuld om in de WW komt telt die tijd gewoon mee als werkzaam. Mocht blijken, nadat dit plan wordt doorgerekend, dat er financieel wat gaten vallen kan 43 jaar werken eventueel ook 44 worden. Maar er zijn elders ook gelden vrij te maken wanneer er op het pluche mensen met kennis en kunde van zaken komen. Vaklui uit de zorg op de plek van Schippers en Van Rijn, onderwijstoppers die wel iets van onderwijs weten i.p.v. Bussemaker en Sander Dekker. Je voorkomt dan het huidige ondemocratische gehannes met partijpolitiek benoemde economen, bestuurskundigen of politicologen op ministeries waar ze niets mee hebben.
Maar daar heb ik het later wel eens over.”

Dit blog is ook opgenomen op de website van 50+ Fryslȃn als gastblog.

Op de hoogte blijven via e-mail? Meld je aan voor mijn nieuwsbrief

Reacties

Nog geen reacties op dit bericht.

Plaats een reactie

Recente artikelen

Alle posts