Rients Hofstra Pluchen Revolutie

Wat als... kinderbijslag op de schop gaat?, 11-04-2015

De zorgtoeslag wordt lager naarmate er meer verdiend wordt. Komen de verdiensten in een huishouden boven een bepaald bedrag, is er geen recht meer op een toeslag. Waarom dit principe niet toegepast als het kinder'toeslag' betreft.

In een kinderrijke villabuurt in Laren, of Wassenaar stromen de niet noodzakelijke kidsbijslagen binnen. Wat wordt er mee gedaan?

Waarvoor was het oorspronkelijk bedoeld?
Een bijdrage voor minder draagkrachtige ouders, om vier keer per jaar wat armslag te hebben, om voor het kroost nieuwe kleren, schoenen of schoolspullen te kunnen kopen.

Kinderen kunnen er niets aan doen, wanneer een gezin het moet doen met een bijstandsuitkering. Vaak kunnen ook de ouders er niets aan doen. Meestal is een crisis of mismanagement er de oorzaak van dat arbeidsplekken worden geschrapt.

- Wat als er een lijn wordt getrokken bij het minimumloon?
- Wat als er vanaf daar richting 1x modaal procentueel wordt afgebouwd tot 0 euro kinderbijslag en richting bijstandsniveaus trapsgewijs naar 150% van het huidige bedrag per kind wordt uitgekeerd.
- Wat als de levensstandaard in het thuisland voor teruggekeerde allochtonen als norm wordt genomen en de prijs van een brood de maatstaf wordt voor de uitkering, indien het gezin er dankzij de werkzame jaren in Nederland recht op heeft?
- Wat als de politiek kijkt wat nodig is en niet naar waar superrijken ook steeds nog 'recht' op hebben?

Zou de koopkracht aan de onderkant met kinderen dan niet iets verbeteren?
Zouden kinderen die nu onder de armoedegrens leven daar niet iets gelukkiger van worden?
De economie vaart er wel bij, want in dat geval wordt het geld wel uitgegeven.

Zou het zelfs grosso modo een bezuinigingsresultaat kunnen opleveren?

Voor de zuurpruimen onder de lezers, die niet uitsluiten dat van de kinderbijslag drank wordt gekocht, zou ik willen vragen wat er in de villa's ter waarde van enkele miljoenen wordt gekocht voor een -in hun ogen- kleine grijpstuiver eens per kwartaal?

Als de kans op incidenteel misbruik een rem is op iets meer welzijn aan de onderkant, kijk dan ook eens naar exorbitante zelfverrijking aan de top.

Op de hoogte blijven via e-mail? Meld je aan voor mijn nieuwsbrief

Reacties

Nog geen reacties op dit bericht.

Plaats een reactie

Recente artikelen

Alle posts