Rients Hofstra Pluchen Revolutie

Waarom verbieden artsen suiker niet, 13-06-2015

Suiker: killer van je energie en gezondheid. Veel mensen zijn verslaafd aan suiker: mannen, vrouwen én kinderen zonder dat ze beseffen wat ze in werkelijkheid binnen krijgen.

Suiker is een drug. Het is een giftig goedje en het is erg verslavend. Er zouden grote doodskoppen op pakken suiker moeten staan. Niet alleen op pakken suiker maar op alles waar vormen van suiker inzit. Omdat het onze gezondheid ondermijnt en niet zo’n beetje ook.

Suiker is een hele goedkope grondstof en wordt door de voedingsindustrie werkelijk overal ingestopt. Ook daardoor werkt het verslavend omdat we langzaam aan, ongemerkt gewend zijn geraakt aan de zoete smaak van tomatenketchup, pindakaas, muesli, fruityoghurt, kant-en-klaar producten, brood, vleeswaren, mayonaise en ga zo maar door. Werkelijk overal wordt suiker in gestopt. Lees de etiketten in je keukenkastje maar eens. Wist je dat er katten zijn met diabetes (suikerziekte) omdat er suiker in kattenvoer gestopt wordt? Wist je dat kinderen agressief kunnen worden van teveel suiker?

De jaarlijkse inname van suiker is de afgelopen vijftig jaar gestegen van gemiddeld 1 kilo naar 50 kilo per persoon. Dat is een kruiwagen vol.

Suiker heeft vele gezichten en veel ervan zijn verstopt. Naast alle soorten waar het woord suiker inzit, zoals basterdsuiker, zijn er vele verborgen vormen. Ik noem er hier enkelen maar er zijn er nog meer: glucosestroop, dextrose, sacharose, melasse, maltodextrine, karamel, lactose, monosacharide, muscovado, polysachariden, fructose, agave, ahornsiroop, disachariden, treacle, en stevia. Snap je hoe we misleid worden door de voedingsmiddelenindustrie? Als je denkt dat er in jouw favoriete snack geen suiker zit, kijk dan met dit lijstje ernaast nog maar eens opnieuw. Ik hoop dat je gelijk hebt. Wees je er ook van bewust dat alle geraffineerde koolhydraten zoals pasta’s, wittebrood en witte rijst hetzelfde effect hebben op je lichaam als suiker. Een hap croissantje is een hap suiker.

Wat doet suiker met je lichaam?
Er zijn werkelijk duizenden onderzoeken die de schadelijke gevolgen van langdurig (hoog) suikergebruik hebben aangetoond.
Hier de belangrijkste:

Hoeveel motivatie heb je nodig om eens te proberen of je je suiker kunt minderen in je leven en op zoek te gaan naar andere manieren om je leven gezonder te maken?

Naast alle vormen van suikers is er ook een heel scala aan synthetische ofwel kunstmatige zoetstoffen om suiker te vervangen. Dit zijn bv sorbitol, xylitol, sacharine, aspartaam en cyclamaat. Ze bevatten geen calorieën en worden daarom heel veel ingezet bij (zoete) light-producten. Ze zijn echter minstens, zo niet meer, verslavend dan suiker, want ze blijven je smaakpapillen prikkelen met hun zoete smaak zodat je verslaving intact blijft. Vaak ga je er méér van eten of drinken omdat het toch geen calorieën heeft, waardoor je er steeds méér van nodig hebt om de suikerkick te krijgen. Daarbij krijg je dus meer en meer chemische, dus niet natuurlijke, stoffen binnen. Daar is je lichaam echt niet blij mee. Zoals ik al zei, suiker is een drug waar je verslaafd aan kunt raken. Gebruik dus geen kunstmatige zoetstoffen als je je suikerinname wilt verminderen. Echt verminderen is de enige optie.

Wat dan wel?
Probeer als eerste zoveel mogelijk verborgen suikers te vermijden. Heb je behoefte aan zoetigheid kies dan voor wat gedroogd fruit of gebruik palmsuiker, kokosbloesemsuiker of yaconsiroop. Dan krijg je weinig ongezonde suikers binnen omdat je zoveel mogelijk puur en onbewerkt zult eten.
Ik ben geen fan van stevia omdat dit chemisch bewerkt is en er niets natuurlijks meer in zit. Voor het zoeten van gerechten gebruik ik ook zachte dadels of gewelde rozijnen. Dat is ook suiker maar in een natuurlijke vorm. We hoeven ook niet alle suikers te vermijden, ons lichaam heeft suikers nodig maar wel in juiste hoeveelheden.
Tot slot: zoetigheid is vaak een compensatie voor iets dat we nog liever zouden hebben: een knuffel, troost, een arm om je heen, een complimentje, geborgenheid.
Vind je het echt moeilijk om de zoetigheid te laten staan? Schrijf je dan in voor het programma de Sugarchallengevan Carola van Bemmelen. Carola is expert op het gebied van suikerverslaving en neemt je bij de hand op weg naar een suikervrij bestaan.

Het hele artikel staat op de site: Energieke Vrouwen Academie

NB. Niet onbelangrijk:
Het ontkleuren van de suiker wordt vaak gedaan met behulp van meel van verkoolde koeienbeenderen. Daardoor is geraffineerde suiker meestal niet vegetarisch. Verder kan de suiker nog worden onderworpen aan een ionenuitwisseling met een hars, worden behandeld met antischuimmiddel, behandeld met formaldehyde, verzuurd worden met zwaveldioxide, krijgt het toevoegingen van hardheidsstabilisator en ondergaat suiker een schoonmaakbeurt met blauwzuur. (met blauwzuur zijn vele joden door nazi Duitsland vergast.)
Bij het schonen blijft een fractie blauwzuur achter in 'schoongemaakte' geraffineerde suiker.
'Geraffineerd' is een zeer toepasselijke aanduiding.

Kortom genoeg redenen voor een arts suiker zwart te maken

Op de hoogte blijven via e-mail? Meld je aan voor mijn nieuwsbrief

Reacties

  1. Wilma Schaaders op 13-06-2015 om 15:40 uur:

    't Was moeilijk hoor.... 't duurde een poosje eer ik door had dat ook ik verslaafd kon zijn! Aan suiker nota bene! Maar nu ik al maanden de boel in de gaten hou en bijna geen suiker meer neem, voel ik me stukken beter. Twee dagtaken op je nemen, is natuurlijk gekkenwerk, maar zonder suiker merk je wel het verschil. Ik sla tegenwoordige de afdelingen met voorverpakte waar over en dat bevalt me prima. Hoef ik ook niet meer mee te maken, dat ik thuisgekomen toch bedonderd ben door de misleidende taal op de verpakking. Het is gewoon 90% rotzooi wat er verkocht wordt. En wij zijn opgevoed om lui te zijn en niets meer zelf te fabriceren. Maar het is nog niet te laat. Wij kunnen het goede voorbeeld geven zonder te dwingen. Wie weet doen we het dan zo slecht nog niet. Voorlopig moet ik zelf nog wat beter m'n best doen, maar daar ben ik me wél bewust van!!

Plaats een reactie

Recente artikelen

Alle posts