Rients Hofstra Pluchen Revolutie

Waar ging het fout met de asielzoekers?, 25-04-2015

Nadat Bartolomeu Dias in 1488 als eerste Europeaan Kaap de Goede Hoop rondde, om voor Vasco da Game de zeeweg naar Indië te effenen, ging het mis met en voor de Afrikanen.

Vooral toen de Nederlander Jan van Riebeeck, in dienst van de Vereenigde Oostindische Compagnie (VOC) in 1652 de eerste Europese handelspost in Zuid-Afrika stichtte. De nederzetting met Fort de Goede Hoop bij Kaap de Goede Hoop zou uitgroeien tot de Kaapkolonie en uiteindelijk tot de huidige Republiek Zuid-Afrika. De plaatselijke bevolking werd ondergeschikt aan de Nederlanders.
Later vochten de Nederlanders daar tegen de Engelsen om de hegemonie, opnieuw ten koste van de inboorlingen.

Maar ruim daarvoor had de VOC namens Nederlandse kooplui al duizenden en duizenden zwarte slaven verscheept.
Nadat de slavenhandel werd afgeschaft, trokken katholieke missionarissen en protestantse zendelingen de oerwouden in om de inlanders hun geloof af te nemen.

Toen dat hier lukte en daar weer niet, werd het werelddeel daarna aan haar lot overgelaten, maar waar geroofd kon worden werd geroofd: goud, hout, olie, diamanten, enz., enz., zonder dat de plaatselijke bevolking geld zag. Dat ging in de zakken van blanke handelaren.
Voor minder dan een hongerloontje mochten de zwarten het zware werk doen. Blanken regeerden in Zuid-Afrika, voormalig Rhodesië.
O.a. België, Engeland, Frankrijk, Duitsland, Spanje en Portugal hadden daar vele koloniën. Nederland na de verloren Boerenoorlog om Zuid-Afrika met Engeland niet meer.

Europa werd steeds welvarender, Afrika bleef straatarm.
Logisch, dat ze verlekkerd naar Europa kijken en graag een graantje willen meepikken, ook al kost deze wens hen het leven. Ze schrapen alles bij elkaar en leveren zich uit aan mensenhandelaren zoals de Nederlandse slavenhandelaren in hun 'beste' tijd.

Uiteraard kunnen ze niet massaal naar Europa. Europa stuurt hen terug als criminelen: ze zijn hier 'illegaal', dus 'strafbaar' wanneer ze niet vrijwillig weggaan na een gerechtelijke uitspraak. Zelfs bed en brood wordt hen niet gegund.

Hoe had het gemoeten, hoe had dit allemaal voorkomen kunnen worden?

Het had de 'beschaafde' wereld meer gekost dan de opvang en wegstuur budgetten, maar wij waren gevrijwaard gebleven van een onoverzichtelijke stroom gelukszoekers en in Afrika zou het algemene welzijn een stuk hoger zijn geweest.
Het had een hoop drenkelingen met de dood tot gevolg kunnen schelen.

Saillant detail: Afrika had een verdienmodel kunnen ontwikkelen waar de rijke landen profijt van zouden kunnen hebben gehad

Vele gemiste kansen, een hoop onnodig leed

Natuurlijk kunnen ze niet blijven, dan komen er nog veel meer. Maar geen bed? Geen bad? Zelfs geen brood? Een klein erfschuldje inlossen of gewoon: oprotten?

Op de hoogte blijven via e-mail? Meld je aan voor mijn nieuwsbrief

Reacties

Nog geen reacties op dit bericht.

Plaats een reactie

Recente artikelen

Alle posts