Rients Hofstra Pluchen Revolutie

Preventieve zorg redt levens, 17-01-2015

Waarom wacht 'De Zorg' altijd tot er problemen zijn, of nog erger, tot het te laat is? Een mensenlichaam is een perfecte machine, dat helaas niet altijd tijdig noodseinen uitstraalt.

Preventieve bodyscans (ze zijn er ook zonder radioactieve stralingen) kunnen in een vroegtijdig stadium zichtbaar maken waar en welke problemen zich voordoen en wat op termijn aan ellende verwacht kan worden.

Door daarna meteen in te grijpen, kan erger worden voorkomen. De patiënt in spe voelt zich beter en hoeft waarschijnlijk later geen gebruik te maken van dure zorg, met dure medicatie.

De medicijnen verstrekt door huisarts, specialist en apotheek zijn vaak chemische giffen. Bestrijden zo veel mogelijk de symptomen, vaak niet de oorzaak van klachten en kwalen.

Behalve dat het welzijn bij gezond lijkende mensen wordt verhoogd, er minder beperkingen en ziektes voorkomen en het aantal ziekenhuisopnames terug kan lopen, scheelt het ook nog eens in de zorgkosten.

Kortom preventieve zorg redt levens, geeft meer 'welzijn' en is op de lange termijn veel goedkoper.

Iedereen weet het, beleidsuitvoerders ook! Toch komt het niet via de zorgverzekeraars van de grond.

Zit er iets anders achter? Zijn er andere belangen? Je zou het haast zeker weten!

Op de hoogte blijven via e-mail? Meld je aan voor mijn nieuwsbrief

Reacties

  1. Johanna op 17-01-2015 om 14:01 uur:

    Hallo Rients,

    Preventieve zorg bestaat natuurlijk allang! Ik als pleeg moet hier toch even op reageren. Zelf werk ik in de ambulante psychiatrische zorg, opname voorkomende specialistische thuiszorg.... Preventief... Verder denk ik aan hielprikjes, voorlichting (gezonde voeding, gevolgen mbt roken drinken, hygiene etc) screening op consultatiebureaus, schoolkinderen, vaccinatie programma's de praktijkondersteuners bij de huisartsen elk op hun gebied de voorlichting en screening naar de patiënten doen, verloskundigen, 20 weken echo's en ga zomaar door..... Het is maar net hoe ver wil je gaan....en willen we alles wel weten? En of het goedkoper is om naast alles wat er al is een bodyscan te doen bij elke Nederlander vraag ik me ook af, die zegt trouwens ook weer niks over de psyche van de mens om maar weer even op mijn vakgebied terug te komen... daar is geen scan voor... gelukkig maar, ik ben er niet voor om de ziekte op de voorgrond te zetten, geef mij het gezonde gedeelte maar!

  2. Rients Hofstra op 17-01-2015 om 15:06 uur:

    Hai Johanna.

    Sorry, je hebt volkomen gelijk. Jouw lijstje met preventieve controles kloppen uiteraard en moeten zeker gehandhaafd blijven. Psychische scans zijn misschien onmogelijk, komen er wellicht niet en zijn misschien zelfs niet wenselijk.
    Wat ik meer bedoel is een soort van 'APK' keuring, waarbij om de 5 jaar een bodyscan wordt gemaakt, zodat ongemakken, kwalen of ernstige ziektes tijdig worden getoond in een fase, waarbij er ook op tijd ingegrepen kan worden. Te denken valt aan onvoldoende darmwerking, lyme, Candida, beginnende jicht, reuma, kanker, maagzweer,verwaarloosde 'ingekapselde' hersenbeschadigingen, scheurtjes middenrif, enz., enz.

  3. Johanna op 17-01-2015 om 16:35 uur:

    het zijn over het algemeen ziektes waar je als patient iets van merkt en dus zelf de verantwoordelijkheid hebt om naar de dokter te gaan.... je schrijft dat de zorg te lang wacht tot er problemen zijn, hoe zit het met eigen verantwoordelijkheden... en keuzes.. we kunnen hier toch gewoon naar de dokter als we klachten hebben? Het op zoek gaan naar ziektes zonder aanleiding lijkt me juist een dure aangelegenheid....

  4. Wilma Schaaders op 03-02-2015 om 09:58 uur:

    Graag wil ik hier ook even m'n mening op los laten. Persoonlijk heb ik jaren lang op een dwaalspoor gezeten in de reguliere zorg. Niet dat iemand daar iets aan doen kan, maar het overkomt je toch maar. Pijnklachten, die telkens anders vertaald werden en me van de ene specialisatie naar de andere lieten lopen. Ik heb jaren lang medicijnen geslikt, die alleen maar verdoofden. En dan was het zogezegd nog voor reuma. Veel later kreeg ik anti-depressiva omdat ik na een zware jeugd zogenaamd nog last daarvan zou hebben.
    Uiteindelijk heb ik in 2003 voor het eerst een totale dag scans laten nemen bij Prescan in Duitsland. Dwars tegen alles in en natuurlijk zelf betaald. Maar ik wist in één dag wél dat er niets ernstigs met me aan de hand was. Diagnose mochten ze niet stellen, maar ze gaven aan dat het probleem zat bij m'n onderste ruggewervel. Ik kreeg o.a. röntgenfoto's mee naar huis, maar die kon mijn huisarts niet bekijken. Was hij niet voor opgeleid. Uiteindelijk heb ik toen een bezoek gebracht aan een neuro-chirurg in Antwerpen. Voor 25 euro kreeg ik te horen dat m'n heiligbeen vanaf m'n geboorte zat vastgegroeid aan de onderste ruggewervel en dat inmiddels door badmintonnen het merg tussen die beide was weg'gesprongen". Ik weet nu dat ik daarmee moet leven en vang het op door zoveel mogelijk te blijven bewegen. Niet lang zitten, niet lang op één punt blijven staan. Ik heb om die reden mijn boekhoudwerk een groot deel afgebouwd en ben 't Tweede Trefpunt begonnen. Meer afleiding door voor anderen een steuntje te zijn.

    Zo'n dag naar Prescan kostte heel wat geld. Een jaartje vakantie overslaan. Maar wat erger is (en ik veel later pas ontdekte), is het feit dat je zoveel aan straling bloot staat. Want met een CT scan, röntgenfoto's en een MRI scan loop je heel wat straling op.

    Toen ik in 2008 behoorlijk ziek was en een onderzoek naar Lyme negatief uitpakte, heeft iemand me gewezen op Healthy Balance. Daar krijg je voor 130 euro een levend-bloed analyse waar al heel veel in ontdekt wordt terwijl je zelf op een scherm mee kijkt. Maar daarnaast kun je een bodyscan laten maken, die middels een computer en een koptelefoon via frequenties op je zenuwgestel je lichaam aftast en je via plaatjes van lichaamsdelen een duidelijk beeld geven wat er zoal aan de hand is. Niets is 100% te vertrouwen, maar ik ben blij dat ik voor 130 euro en een uurtje rustig aan een computer gekoppeld te zitten, wist dat ik Lyme had. Ik heb er daarna tegen kunnen vechten. Jammer genoeg weten mensen niet hoe hardnekkig die ziekte is en dat het in de reguliere zorg (ook volgens mij) niet goed wordt behandeld. Maar daar is op zich al een heel boekdeel over te schrijven.

    Ieder moet het voor zichzelf bepalen. De farmaceutische industrie is net als de voedingsindustrie een grote bron van inkomen. Achter de farmaceutische industrie zit de Vereniging tegen kwakzalverij, sterk door hen gesponsord.

    Ik ben blij dat ik zonder medicijnen door het leven ga en in ieder geval zelf besef wanneer ik te veel verkeerd heb gegeten of te druk ben geweest. Natuurlijk is de zorg er ook voor mij; ik ben gewoon verzekerd. Maar ik ben wel heel erg op m'n hoede en hoop dat ik er zo veel mogelijk vandaan kan blijven.

Plaats een reactie

Recente artikelen

Alle posts