Rients Hofstra Pluchen Revolutie

Politiek is ondemocratisch., 07-02-2015

Edith Schippers komt met een aangepast voorstel dat volgens haar beter is dan het verworpen eerdere voorstel. Interessante vraag: Waarom dan nu pas een beter plan?

Ze was woedend toen drie Senatoren een stokje staken voor het slechtere eerste plan. Was haar woede terecht? Ik denk het wel. Niet inhoudelijk, procedureel wel.

Volgens haar stamt het 1e voorstel uit de tijd van Rutte I. Voor waren toen VVD, CDA en gedoger PVV. De PvdA was tegen, conform hun verkiezingsprogramma. Allemaal nog duidelijk. Of D'66, CU en SGP toen ook al voor waren is mij niet duidelijk, maar was ten tijde van Rutte I niet van belang.

Na de val van Rutte I trad de VVD in het huwelijk met PvdA. Altijd na zo'n switch begint het politieke gedraai en wordt politiek bedrijven koehandel, dus ondemocratisch.

De PvdA draaide ineens 180 graden richting VVD en stemde unaniem in de Tweede Kamer voor de wet van Schippers. CDA en PVV draaiden, omdat ze nu in de oppositie zitten, 180 graden de andere kant op. Oppositie betekent blijkbaar kabinetje pesten, landsbelang of juist niet.

Slechts drie PvdA Senatoren stemden tegen, conform het partijprogramma. Een totaal programma waardoor veel kiezers op de socialisten hebben gestemd.

Procedureel zijn Senatoren niet gebonden aan formatieafspraken, maar ook niet om het werk van de TK nog eens opnieuw te doen.
De meerderheid der PvdA Senatoren volgde de regering cq Schippers slaafs, drie Senatoren stemden tegen.

Schippers was -vanuit haar standpunt gezien- er terecht vanuit gegaan dat een ruime meerderheid haar plannen zou steunen. Haar eigen VVD was echter de enige stabiele factor in dit verhaal.

Maar enkele dagen later namen de VVD Senatoren wraak door tegen de beteugeling van de topsalarissen binnen semi-overheidsinstanties te stemmen. Stond de PvdA deze keer voor aap, want ook hier waren tijdens de formatie afspraken gemaakt.

Er schijnen nog mensen te zijn die dit allemaal democratisch vinden. Dat mag. Anderen zien het als volksverlakkerij, eigen- en partijpolitieke-belangen gesjoemel. Dat mag ook.

In mijn systeem kan zoiets niet meer. Een man een man, een woord een woord.

Op de hoogte blijven via e-mail? Meld je aan voor mijn nieuwsbrief

Reacties

Nog geen reacties op dit bericht.

Plaats een reactie

Recente artikelen

Alle posts