Waar econoom Jeffrey Sachs stellig beweert, dat Europese regeringen te rigide aan de 3% regeling vasthouden, geeft hij ook aan hoe het beheersbaar anders kan.
Er kan volgens hem meer geïnvesteerd worden zonder dat de begrotingstekorten groter worden dan 3 % van het bbp.
Investeren in tijden van crisis, terwijl overheden bezuinigen, hoeven elkaar niet te bijten. Maar dan moet de huidige definitie van een begrotingstekort worden veranderd.
Hij geeft het volgende voorbeeld: Als een regering leent voor een investering die zich in de loop van tijd terugverdient, zou er anders gerekend moeten worden. Deze lening zou niet aangemerkt moeten worden als begrotingstekort. Er kan bv. geleend worden om twee delen van een land te verbinden middels een tunnel of brug. Door tol te heffen worden de investeringen terugverdiend. Op termijn zou er zelfs winst gemaakt kunnen worden op zo'n investering.
Als je deze redenering projecteert op het onderwijs, kan er volgens mij, om te beginnen geïnvesteerd worden in structurele verbetering van de lerarenopleiding. Door daarna de beloning voor deze 'nieuwe leraar' ook structureel te verhogen, krijg je een aanzuigende werking en weer aanzien voor de vakman/vrouw voor de klas. Als een deel van de investering ook de klassengrootte verkleint, kunnen leerlingen gericht onderwijs op maat ontvangen.
Wanneer de leerstof vervolgens ook nog in overzichtelijke blokken wordt aangeboden, waarbij het kind pas verder kan als een blok met een voldoende is getoetst, wordt zelfs zittenblijven uitgebannen. Zou het einde van klassikaal onderwijs betekenen.
De investeringen zullen zich dubbel en dwars terugverdienen, zeker nu een 30 jarige staatslening ruim onder de 1% rente zit.
Helaas is Sander Dekker geen onderwijsman en geen econoom. Hij studeerde bestuurskunde, dus logisch dat hij staatssecretaris van o.a onderwijs is geworden.
Helemaal waar Rients, ook al zou ik het niet zo kunnen bewoorden. Maar dit is geen petitie waar we allemaal op kunnen klikken om eens te meten hoeveel mensen het met je eens zijn. Jammer hoor. Die weg zouden we toch nog eens moeten kunnen vinden!