Rients Hofstra Pluchen Revolutie

Landsbelang of geil van de macht, 08-11-2015

CDA klaar om te regeren. Wat ging en gaat er mis, nog steeds? Heet dit nu democratie?

Het CDA is weer terug na de gevoelige klappen, met name vanwege het gedoogkabinet Balkenende.
Toen moest ten koste van alles geregeerd worden met interne scheurbuik gevoelens tot gevolg. (Hannie van Leeuwen contra o.a. Verhagen, Eurlings en Henk Bleker)

Een duidelijke koers is het CDA nooit te verwijten geweest. Was en is het nou de club van oog om oog of die van de ene wang nadat de andere een tik heeft gehad? Politiek vertaald: de hardliners richting VVD/PVV of naastenliefde richting PvdA/Gr.L/SP?
Anoniem klagen prominente CDA'ers over gebrek aan visie.

Politicoloog Herman Lelieveldt stelt (helaas) terecht dat elke partij overgeleverd is aan de uitstraling van de partijleider. (Bedoelt hij dat het programma ondergeschikt is aan de performance van de lijsttrekker op tv?) Met Buma is dat behelpen. Eurlings had de voorkeur gehad (eigenlijk nog steeds, ondanks zijn carrièremove naar KLM waar hij volledig mislukte en als leider door het ijs zakte).

Verder lijdt het CDA aan een richtingenstrijd tussen hervormden (Buma en Balkenende) en katholieke zuiderlingen (Eurlings en Verhagen).

En dan komt het politieke opportunisme: Kandidaat partijbestuurslid Jaco de Boer vindt dat het CDA weer naar het midden moet. Daar waar wat extra stemmen te winnen zijn. Niet de eigen visie, ook niet het landsbelang, maar eigen- en partijbelang is daarbij leidend. Waar vinden we de meeste zwevende kiezers om vervolgens weer 4 jaar warmpjes op het zachte pluche te vertoeven, intussen rustig netwerkend naar de vervolgcarrière.

Sommige naïeven en positivo's noemen dit democratie.
Helaas, dit neigt eerder naar volksverlakkerij, zeker als eventuele principiële standpunten verwateren of geheel worden opgeofferd om tijdens formatiegesprekken toch regeringsverantwoordelijkheid binnen te kunnen harken.

Ik pleit voor een verbeterde vorm van democratie: een DEMOCRITISCH DEMOCRAAL systeem.
Zie hiervoor: http://rientshofstra.nl/pluchen-revolutie Een zegen voor Nederland, de redding voor België, want ook daar kan het toegepast worden.

Op de hoogte blijven via e-mail? Meld je aan voor mijn nieuwsbrief

Reacties

Nog geen reacties op dit bericht.

Plaats een reactie

Recente artikelen

Alle posts