Rients Hofstra Pluchen Revolutie

Deflatie, ellende of een zegen?, 13-01-2015

Economen zijn het met elkaar oneens. Is deflatie een zegen, of het begin van Japanse toestanden? Eenvoudig op te lossen, als Europa zou doen waarvoor de landen ooit zijn gaan samenwerken.

Bij deflatie wordt alles goedkoper, waardoor de kans bestaat dat bedrijven voorzichtig worden om te investeren en consumenten wachten op nog lagere prijzen en aankopen uitstellen.

Schulden worden daardoor moeilijker te dragen, een negatieve spiraal is daarna moeilijk te doorbreken.

Voor consumenten is het op korte termijn aantrekkelijk, alles wordt steeds goedkoper, maar door deflatie moeten producten voor minder de fabriek uit, waardoor ontslagen voor kostenreductie moeten zorgen.

Waar komt de deflatie vandaan? De crisis, de bezuinigingen en ten slotte de instortende olieprijs. Van ca. 115 dollar voor een vat naar minder dan 50 dollar. De prijs aan de pomp volgt in laag tempo. De consument geniet, de staat krijgt minder inkomsten.

Wat als, gecoördineerd, alle EG-landen zouden hebben afgesproken dat elke cent verlaging teniet zou worden gedaan door diezelfde cent aan belasting weer toe te voegen. De prijs aan de pomp blijft gelijk, voor de consument maakt het geen verschil.

Hierdoor geen of minder deflatie. De olielanden financieren indirect de verlaging van de Europese staatsschulden dankzij de extra belasting op elke liter benzine en diesel. Hetzelfde geldt voor het olie-gebruikende bedrijfsleven. Bij stijgende olieprijzen de omgekeerde route uiteraard.

Tijdelijk als consument het gevoel hebben belazerd te worden, op de lange termijn minder of geen bezuinigingen door een laag begrotingstekort.

Waarom is het ei van Columbus altijd zo eenvoudig?

Op de hoogte blijven via e-mail? Meld je aan voor mijn nieuwsbrief

Reacties

  1. Sven de Laer op 25-01-2015 om 19:14 uur:

    Hoe houd je de prijs aan de pomp gelijk als alle olie gerelateerde producten en diensten duurder worden als gevolg van hogere belasting op dergelijke activiteiten?

  2. Rients Hofstra op 25-01-2015 om 22:25 uur:

    Dat zal niet lukken. Het gaat om de gedaalde prijzen aan de pomp.
    Stel: De prijs van diesel was voor de prijsval van een vat olie €1,50 en nu €1,15. Het verschil van 35 eurocent kan aan belasting weer toegevoegd worden zodat de automobilist 'niets' merkt. (moet wel gecommuniceerd worden) Elke liter diesel levert de staat 35 cent extra op. De OPEC financiert op deze wijze de verlaging van onze staatsschuld en voorkomt wellicht dat we deflatieproblemen krijgen. Ditzelfde principe kan worden toegepast op andere oliegerelateerde producten en misschien op diensten, zolang de olieprijs zo laag is. Bij een opverende olieprijs van rond de 110 euro geen correcties meer.

Plaats een reactie

Recente artikelen

Alle posts