Rients Hofstra Pluchen Revolutie

Stef Blok: één toezichthouder? Nee, Bleek Blokje, 08-12-2014

Tegen alle adviezen in, met een meerderheid van de Kamer tegen, houdt Blok vast aan zijn zeer beperkte visie. Waar heel Nederland verontwaardigd toekijkt hoe er gesjoemeld wordt door corrupte woningbouwbobo’s, die uitsluitend aan eigen portemonnee en al jaren niet aan de huurders denken, wil Blok zijn eigen pappen en nathouden koers volgen.

Bekend is dat corporaties misbruik maken van het gebrekkige toezicht op hun handelen.
Met alle gevolgen van dien, die tot Bleek Blokje Blok nog steeds niet zijn doorgedrongen.
Hij wil vasthouden aan meerdere toezichthouders, die van elkaar niet weten wat ze doen en bij excessen naar elkaar wijzen en de Zwarte Piet toespelen.

Wat zou moeten is een sterke woonautoriteit, volledig onafhankelijk van het Ministerie en zeker los van de ministeriele ambtenarenkliek.

Een instituut met genoeg inspecteurs, die regelmatig onaangekondigd alles mogen / moeten controleren. Misstanden worden dan in tweevoud gerapporteerd aan de 2e Kamer en de Minister / Staatssecretaris. Zij krijgen bij misstanden daardoor dezelfde informatie.

Bij misstanden kan gedacht worden aan een constatering door inspecteurs, als na 2 vervolgcontroles en aanbevelingen geen verbetering heeft plaatsgevonden.

Voor onderwijs en de zorg zou eenzelfde model kunnen worden toegepast. Meer inspecteurs, die vaker onaangekondigd langskomen en alle geledingen binnen de te bezoeken instelling nalopen. Hun bevindingen vervolgens goed administreren en middels landelijk goedwerkende computersystemen delen met alle collega’s.

Onwenselijk is dat een inspecteur een vaste groep instellingen ter controle krijgt toegewezen. Dit wordt voorkomen door steeds wisselende inspecteurs met de systematisch verwerkte gegevens van de voorgaande bezoeken op de instellingen af te sturen. Na geconstateerde misstanden wordt een vervolgbezoek door twee inspecteurs gezamenlijk uitgevoerd.

Inspecteurs controleren ook de financiële huishouding, de salarissen van de bestuurders, de banktegoeden, de schulden en de uitstaande opgepotte reserves. Mogelijk zou een financieel geschoolde inspecteer een vakinhoudelijke collega kunnen vergezellen.

Misschien zouden er aldus gelden vrijkomen of bespaard worden om extra woningen te bouwen. De woningnood in de sociale hoek is schrijnend.

Het hoeft niet moeilijk te zijn. Een echt deskundige met jarenlange ervaring op de werkvloer had dit 40 jaar geleden al bedacht kunnen hebben. Weg met alle Bleke Blokjes!

Voor begrip Bleke Blokjes zie blog 20-11-2014

Op de hoogte blijven via e-mail? Meld je aan voor mijn nieuwsbrief

Reacties

Nog geen reacties op dit bericht.

Plaats een reactie

Recente artikelen

Alle posts