Rients Hofstra Pluchen Revolutie

Sander Dekker en het onderwijs, 15-10-2014

Als staatssecretaris Sander Dekker van de VVD zich rot schrikt vanwege een boek waarin Mark van der Werf zijn bevindingen beschrijft, dan is er structureel iets mis. Deze laatste was als zij-instromer voor de klas terecht gekomen. Na twee jaar is hij gillend gek het onderwijs uitgerend. Dekker schrok van de beschreven misstanden, enorme pakken papierwerk met steeds weer nieuwe innovaties alsmede de administratiedwang vanwege verstikkende regeltjes uit Den Haag en incompetente schoolbesturen die financieel enorme happen onderwijsbudget binnenharken.

In het boek ‘Meester Mark draait door’ beschrijft Mark een groot aantal voorbeelden van wat er allemaal misgaat. Als een gesprekje met een ouder het woord ‘goedemorgen’ overschrijdt, moet daar een uitgebreid verslag van worden gemaakt om toe te voegen aan het dossier van het desbetreffende kind.

Of deze Mark uiteindelijk wel of niet voor het onderwijs in de wieg is gelegd is hier niet relevant. Het zegt genoeg dat wat hij allemaal beschreef zo schokkend was voor de staatssecretaris, dat deze spontaan uitriep dat dit anders moest.

Nou denk ik dat dhr. Dekker nooit staatssecretaris van onderwijs had moeten kunnen worden. Voor onderwijs heb je mensen nodig die met hun poten in de onderwijsmodder hebben gestaan of nog staan. En dan niet eentje, maar meerdere staatssecretarissen die elk een onderwijssector vertegenwoordigen en dan daarvoor de belangen behartigen. Eentje van het basisonderwijs, één voor o.a. het voortgezet-, beroeps-, universitair-, speciaal onderwijs, enz. Misschien zelfs wel één voor volwassen onderwijs. Daarboven een minister die alle lagen van het onderwijs kent. Dan heb je deskundigheid en ervaring daar waar het nodig is en mensen die samen een consistent langetermijnbeleid kunnen uitstippelen. Eén full-time minister en circa zes part-time staatssecretarissen, die deels blijven werken, deels in Den Haag beleid maken. Wordt uitgebreid in Romke D’13 beschreven.

Geen Bleke Blokjes die op het pluche alvast rondkijken waar in het bedrijfsleven wellicht een plekje vrijkomt. Bleke Blokjes leg ik later wel uit, komt in mijn boek Romke D’13 ook uitgebreid aan de orde, net als een compleet alternatief staatsbestel waarbij wordt uitgegaan van deskundigheid aan de knoppen van alle ministeries van de bv. Nederland. Dan zou een staatssecretaris niet meer schrikken van zoiets simpels als decennialang wanbeleid in onderwijsland.

Op de hoogte blijven via e-mail? Meld je aan voor mijn nieuwsbrief

Reacties

  1. jeannette Poorter op 30-07-2015 om 13:54 uur:

    je hebt helemaal gelijk..allemaal..tenminste veel incompetente mensen op het pluche en ze komen gewoon niet uit het VAK...Ministers zie je van Volkshuisvesting naar uhhh...binnenlandse zaken enzovoort..Het is een groot drama de bv Nederland..

  2. Rients Hofstra op 30-07-2015 om 14:59 uur:

    Voor Dekker kun je ook Schippers, Van Rijn, Hennis, Blok, Kamp, Plasterk, enz., enz. invullen. Incompetent, maar toevallig beschikbaar als omhooggevallen partijtijgers van een coalitiepartij.
    Berg je met terugwerkende kracht wanneer PVV ministers had mogen leveren!

Plaats een reactie

Recente artikelen

Alle posts