Rients Hofstra Pluchen Revolutie

Provinciebesturen afschaffen. Deel II, 14-12-2014

Vraag een willekeurige burger eens 3 zaken op te noemen waarvoor de Provinciale Staten zorg dragen. (de zorg in ieder geval al niet.) Vraag diezelfde burger eens één lid van deze bestuurslaag bij naam te noemen. Gedeputeerden (zeg maar de ‘wethouders’ van de provincie) moeten ook vrij anoniem door het leven gaan. Zelfs de naam van de commissaris van de koningin zal vaak niet spontaan opgelepeld kunnen worden.

Eens sprak ik een gedeputeerde. Ik vroeg hem of bovenstaande constatering niet frustrerend was.
“Als de Prov. Staten morgen niet meer bestaan, wordt het openbaar vervoer een chaos en zullen de wegen niet meer onderhouden worden,” was zijn verbijsterend antwoord.

Toen ik hem daarop vroeg of het ook niet frustrerend was dat hij zijn positie te danken had aan de populariteit van Haagse politieke standen of misstanden, het lekkere kontje van de fractievoorzitter, het leuke smoelwerk van een woordvoerster in de 2e Kamer en de vlotte babbel van een minister die het volk net een fiscaal voordeeltje had gegeven?

Het antwoord was een bek vol tanden, een boze blik en zich afwenden naar zijn andere buurman rechts van hem.

Als Plasterk ook nog eens voorstelt de provincies Flevoland, Noord-Holland en Utrecht samen te voegen, veroordeelt hij de losse 12 provincies tot het graf.

Wanneer zo’n nieuwe provincie met ca. 4,5 miljoen inwoners mogelijk zou kunnen, is het een klein stapje om alle provincies samen te voegen.

Daarvoor in de plaats komt een nieuw ministerie. Het Ministerie der 12 Verenigde Provinciën. Alle provinciehuizen een andere bestemming geven en het ministerie in Almere vestigen. Met één minister en 12 staatssecretarissen. De ambtenaren die er echt toe doen kunnen verhuizen naar Almere, lekker centraal in Nederland. (Almere: niks mis mee, je kan er zelfs best heel goed dood gevonden worden)

Provincieoverschrijdende zaken kunnen in Almere vlot en soepeltjes worden geregeld. De 2e kamer nieuwe stijl (zie Romke D’13 hfdst. 36) houdt de controle.

Vakkundiger, efficiënter, goedkoper en transparanter. Kan het mooier? Morgen Deel III

Op de hoogte blijven via e-mail? Meld je aan voor mijn nieuwsbrief

Reacties

Nog geen reacties op dit bericht.

Plaats een reactie

Recente artikelen

Alle posts