Rients Hofstra Pluchen Revolutie

Plasterk en de zorg, 19-10-2014

Lees ik een interview met Plasterk in het AD over de overheveling van de zorg naar de gemeentes. Hier luidt de kop: ‘Je krijgt verschillen in de zorg, dat is duidelijk’ Plasterk zegt o.a: ‘….Over drie jaar zal het budget voor de zorg compleet ontschot zijn.’ Waarop de ondervrager stelt: ‘Zodat de ene gemeente er lantaarnpalen voor kan kopen en de andere steunkousen’ Antwoordt de professional van Binnenlandse zaken, die deze decentralisatieoperatie mag leiden: ‘Dat is democratie. Als je decentraliseert, accepteer je dat het lokale bestuur de politieke keuzes maakt. Dat kan de situatie beter beoordelen dan de Tweede Kamer.’ Begrijpt de zeer doorgeleerde heer wat hij eigenlijk zegt? Bedoelt hij dat in de tijd voor de decentralisatie de Tweede Kamer nog ergere bestemmingen voor de aanwezige zorggelden wist te bedenken? Werden er voorheen tanks of onderzeeërs gekocht ten koste van pillen, zalfjes en spuiten? Of werden van de zorgeuro’s zeer verzorgde pakketjes samengesteld voor eigen gebruik? En zijn lantaarnpalen een door patiënten toegejuichte verbetering van hun lijden en andere ellende? Het staat er echt. De ene gemeente doet in lantaarnpalen, de andere in steunkousen, het zal ze een zorg zijn. En dat noemt een slechtdenkende minister‘democratie’.

Er wordt een volgende vraag op zijne Excellentie afgevuurd: ‘In de ene gemeente is de rolator straks gratis. Elders moet je er dik voor betalen.’ Dan komt het logische sociale antwoord, in een soort van metafoor, waardoor je bijna medelijden krijgt met rijke VVD’ers en rechtsdenkende en zich krampachtig links noemende PvdA’ers: ‘….In Amsterdam is het bijna niet te betalen om je auto te parkeren, terwijl je hem in een andere gemeente gratis op straat zet….’ Is het moeten hebben van een rolator net zo’n vrije keus als parkeren in de grachtengordel?

Vervolgens vraagt de interviewer nog of alle gemeenteraden wel competent genoeg zijn. Komt ie, het Ministeriele orakel antwoord, waar vast een lange studie aan vooraf moet zijn gegaan: ‘Als het niet zo is, moeten ze het maar worden. Ik maak me daar geen zorgen over. ….’

Nou, meneer de minister, ik wel. Vele ouderen zijn nu al huishoudelijke uren kwijtgeraakt omdat zo'n meneer van de gemeente een half uurtje bij iemand gaat zitten en aan de hand van het rondkijken bepaalt hoeveel minuten er nodig zijn om de kamer schoon te maken. Niet kijkend naar de oudere zelf, wat die wel en vooral niet meer kan. Elke gemeente heeft daarvoor een eigen ‘mannetje’. De ene met VVD ideeën, de ander als SP’er! Ook per gemeente kan datzelfde ‘ambtenaartje’ gaan bepalen dat verzorgend personeel steeds minder tijd krijgt om een begeleidend gesprekje met een ouder te voeren als die dat nodig heeft! Ervaren maar duurdere professionals worden vervangen door goedkope stagiaires of eerstejaars verpleeghulpen, of helemaal niet. Schijnt om geld te gaan wordt gefluisterd! Ik maak me heel veel zorgen met al die overbodige lantaarnpalen. Soms denk ik dat een mensenleven niet telt, het welzijn van de mens al helemaal niet. Totdat je zelfmoord wil plegen, dan is een mensenleven heilig.

Op de hoogte blijven via e-mail? Meld je aan voor mijn nieuwsbrief

Reacties

  1. jeannette Poorter op 30-07-2015 om 13:55 uur:

    nou ja lees mijn stukken over de Zorg 1-2-3 en 4

Plaats een reactie

Recente artikelen

Alle posts