Rients Hofstra Pluchen Revolutie

Integriteit Eric Wiebes en Martin van Rijn, 06-11-2014

Ik zal het niemand kwalijk nemen wanneer de heren Wiebes en Van Rijn onder het kopje Bleke Blokjes worden weggezet. Wiebes is geen fiscalist, heeft naam gemaakt als wethouder van o.a. verkeer in Amsterdam. Van Rijn was directeur-generaal op wel drie verschillende ministeries. Beide hebben economie gestudeerd. Van Rijn was dus topambtenaar, zonder dat hij als staatssecretaris met zorg in zijn pakket ook aan kan tonen thuis te zijn in die zorg, dat hij er werkervaring heeft opgedaan en daardoor de problemen op de werkvloer aan den lijve heeft ervaren.

Maar één van de kenmerken van een Bleek Blokje is, dat die uitsluitend eerst aan eigenbelang, vervolgens nog eens eigenbelang en daarna aan partijbelang denkt. Wanneer dit dan daarna ook nog eens in het landsbelang blijkt uit te pakken is dat mooi meegenomen.

Aan deze omschrijving voldoen beide heren niet. Wiebes heeft als wethouder de maximum snelheid op de A10, de rondweg om A’dam, tegen de wens van zijn eigen partij van 100 naar 80 verlaagd op milieugronden. Nu als staatssecretaris komt hij met plannen om de leaserijders zwaarder te belasten, alweer geen partijpolitieke wens. Hij houdt zich aan de afspraken die er al lagen. Nadat dit eerste plan vorige week was gesneuveld na kritiek van Wiebes' eigen VVD, omarmt hij een plan van een monstercoalitie van werkgeversorganisaties, de autobranche en milieuclubs als zijn tweede voorstel. Hierbij loopt hij het risico weer door de eigen partij, gesteund door een angstige PvdA, teruggefloten te worden. Deze angsthazenpartij danst al tijden naar de pijpen van het galapak van Rutte om te voorkomen dat de VVD de stekker uit de coalitie trekt. Omdat de vroegere socialisten laag scoren in de poll’s kunnen ze zich een vallend kabinet niet veroorloven. Dit heet democratie!

Van Rijn heeft als staatssecretaris van o.a. de zorg zijn positie niet misbruikt om een uitzonderingspositie te creëren voor zijn dementerende moeder. Dat zijn vader er mee kwam is evenwel erg pijnlijk voor hem en zijn partij. Zonder dat zijn politieke vrinden hem iets kwalijk kunnen nemen net als zijn vijandige coalitiegenoten dat kunnen, is dit item wel ineens erg hot op de politieke agenda gekomen. Ik zal niet suggereren dat Martin pa Joop heeft gesouffleerd de vuile zorgwas buiten te hangen.

Of alle voorstellen en stil gehouden ellende politiek juist en verantwoord zijn laat ik nu even in het midden. Wil alleen maar vaststellen, dat beide heren in principe geschikt zouden kunnen zijn voor een secretarispost in mijn systeem Romke D’13. Geschikt omdat ze hebben aangetoond niet voor partijpolitieke- en/of eigen belangen bezig te zijn geweest.

Uiteraard moeten het ook nog eens vakmensen zijn op het gebied waar ze nodig zijn. Daar heb ik op voorhand dan weer mijn twijfels over. Zou zo één twee drie niet weten welke belangengroeperingen ze landelijk zouden kunnen vertegenwoordigen.

Jammer dat niet elke boze vader of demente moeder een zoon heeft die staatssecretaris is; daardoor oninteressant is voor de media

Op de hoogte blijven via e-mail? Meld je aan voor mijn nieuwsbrief

Reacties

Nog geen reacties op dit bericht.

Plaats een reactie

Recente artikelen

Alle posts