Rients Hofstra Pluchen Revolutie

Bleke Blokjes, 20-11-2014

Je zou soms kunnen denken: Als je niets kan, kan je altijd nog de politiek in. Nou denk ik daar iets genuanceerder over: het vak parlementariër lijkt mij echt wel een vak. Maar om van een goed parlementslid later een goede bewindsman of -vrouw te worden zou de maatschappij echt meer specifieke vakinhoudelijke kennis en kunde moeten eisen.

Te gemakkelijk kan een hard werkend Tweede Kamerlid of elleboogspecialist binnen een regeringsfractie een plek achter de regeringstafel bemachtigen. Vakkennis, of nog beter: alle lagen in het veld van het door een Minister bestierde Ministerie kennen en beheersen is er nooit tot zeer zelden bij.

Henk Bleker fokt pony’s en studeerde politicologie. Hij leidde een zeer chaotisch CDA-congres als waarnemend voorzitter. Een Maxima-traan, goed in beeld gebracht bezorgde hem tijdelijke bekendheid en ons land een kabinet met gedoog-Geert. Bleker werd staatssecretaris van…? Wie het nog weet mag het zeggen. In ieder geval niet van Politicologie.

Stef Blok heeft bedrijfskunde gestudeerd, was jarenlang lid van de Tweede Kamer. Stond dicht bij Mark Rutte tijdens de vorming van Rutte I, maar mocht nog geen minister worden. Was heeeel belangrijk als fractievoorzitter. Zou beloond worden bij de totstandkoming van Rutte II, maar werd vergeten. Toen alles rond was stond Stef Blok beteuterd aan de zijlijn. Dan nog maar een Ministerie creëren voor Stef. Het werd wonen: Blok onder de pannen.

Beide heren hadden geen affiniteit met de Ministeries waar ze zich 4 jaar lang mochten inwerken, elk vanaf het begin een speelbal voor de topambtenaren. Bleke Blokjes aldus!

Rare combinaties toch? Schrikken zich voortdurend rot over wat er onder hun verantwoordelijkheid fout gaat. Zou dat kunnen komen dat ze niets met het ministerie hadden en hebben?

Heel veel kennissen in de politiek, weinig kennis en totaal geen vakinhoudelijke kunde. Professioneel????

Op de hoogte blijven via e-mail? Meld je aan voor mijn nieuwsbrief

Reacties

  1. Mieke Schepens op 20-11-2014 om 21:22 uur:

    Ik heb na het lezen van je boek nog vaak aan je gedacht. De rare bokkensprongen in politiek Den Haag doen me steeds vaker aan Romke D13 denken. Ook in mijn recensie kun je lezen hoe ik je boek gewaardeerd heb. http://graaggelezen.blogspot.nl/2014/10/ik-las-romke-d13-van-rients-hofstra_20.html
    Zegt het voort...zegt het voort!!

  2. Sietzeklaas Lok op 20-11-2014 om 21:55 uur:

    Tsja, de Bleke Blokjes. En dan ook nog denken er volledig verstand van te hebben. Sinds wanneer is dat professioneel en integer? Ik begrijp dit niet. Het geeft mij steeds meer het gevoel dat de politiek niet in mij geïnteresseerd is. Ik wordt alsmaar meer nieuwsgierig naar een tweede boek van jouw hand. Wat gaat dat worden???? Maar ... eerst Romke D'13 nog uitlezen. Echt, iedereen zou Romke D'13 moeten lezen.

Plaats een reactie

Recente artikelen

Alle posts