Rients Hofstra Pluchen Revolutie

Ambtenaren hebben de macht, 24-11-2014

Hoe komt het toch dat bewindslieden een brevet van onvermogen over zichzelf afroepen. Als ze al weinig vakkennis meebrengen komend vanuit de fractie van een regeringspartij, laten ze het grote werk ook nog eens over aan de topambtenaren, die het op de Ministeries veelal voor het zeggen hebben

Let wel, ambtenaren zijn niet democratisch gekozen.
Bekend is dat Minister Hennis goed ligt op de burelen van het ambtenarencollectief op Defensie. Maar nu meldt De Telegraaf van vandaag dat de dames Schultz en Mansveld (resp Minister van Verkeer en Staatssecretaris van Infrastructuur & Milieu) al 2 jaar ernstig nalatig zijn.

Van de laatste tien vergaderingen van de Transportraad in Brussel waar de Europese verkeersministers de afgelopen 2 jaar bijeenkwamen zijn zij slechts eenmaal verschenen.
De andere 9 keer lieten ze aan zich voorbij gaan en gingen de topambtenaren. Daar wordt gesproken over de Duitse tolplannen, rechten van passagiers bij vertragingen, enz., enz.

Vreemd dat Ministers, zonder noemenswaardige vakkennis, hier zelf niet bovenopzitten.
Vreemd dat de indruk steeds weer wordt gewekt dat Ministers netjes uitvoeren en verbaal verdedigen wat achter de schermen op hun Ministerie wordt bekokstoofd.

Mevr. Schultz – Gymnasium B & Bestuurskunde, nu Minister van Verkeer.
Mevr. Mansveld – MBA & PD Boekhouden, nu Staatssecretaris van infrastructuur en milieu. =-=-= Beide dus Bleke Blokjes.

Als mij dan de vraag wordt gesteld wat beter (democratischer) is: personen kiezen op basis van kunde of op basis van visie, zou ik willen zeggen: niet of/of, maar en/en. In heel Nederland zijn wel vaklui te vinden die jarenlang beroepsmatig overal ervaring hebben opgedaan na gerichte studies die zo’n Ministerie juist vraagt. Zouden die dan automatisch geen visie hebben? Kiezen op basis van het aantal kennissen rond Het Binnenhof is de minst professionele optie.

Democratisch de beste zoeken uit wat er in heel Nederland beschikbaar is, zonder partijpolitieke beperkingen MET een langetermijnvisie. In mijn boek Romke D’13 toon ik redelijk gedetailleerd aan dat dat per Ministerie mogelijk is. En nog democratischer ook. Vakministers met vakkennis en 'veldervaring' zijn beter opgewassen tegen dominante ambtenaren.

Ideaal deze nieuwe stijl Ministers en Staatssecretarissen die democratisch worden gekozen, democratisch worden gecontroleerd, tevens ter verantwoording kunnen worden geroepen en democratisch ontslag aangezegd kunnen krijgen bij disfunctioneren, zonder dat het hele kabinet valt. HET KAN: Romke D’13.

Op de hoogte blijven via e-mail? Meld je aan voor mijn nieuwsbrief

Reacties

Nog geen reacties op dit bericht.

Plaats een reactie

Recente artikelen

Alle posts