Rients Hofstra Pluchen Revolutie

Haagse hyena’s, 04-06-2025

Het hellige (zeker geen heilige) doel van de oppositie is immer de zittende coalitie te breken en het kabinet ten val brengen. Peilingen kunnen een val van binnenuit orkestreren. In beide gevallen puur hyenagedrag!

Nou is dat de oppositie dit keer niet gelukt, Geert deed het zelf. Met voor de bühne gespeelde verbazing, verontwaardiging en ongenuanceerde veroordelingen. Het kabinet heeft niets klaar gemaakt en dat klopt. Niet gezamenlijke inspanningen, maar onderlinge meningsverschillen brak Vak K op. Niet de belangen van Nederland in het algemeen en die van diverse (benadeelde) groepen in het bijzonder stonden en staan niet centraal, maar uitsluitend de partijbelangen.

Tijdens de Kamerdebatten n.a.v. de kabinetsval bleek dat naast soms zelfs terechte verwijten, bovenal de belangen van alle eigen partijen de boventoon voerden. Eén minuut na de val barstten de verkiezingscampagnes los, waarbij boze, schijnheilige en wollige taal elkaar afwisselden met in het achterhoofd een zo hoog mogelijke plek op de kieslijst ergens in het najaar.
Alles in het kader van de democratie die we he-le-maal niet hebben. Geen enkel aspect van ons huidige staatsbestel straalt ook maar iets van democratie uit.

Anders is dat als we naar het Alternatief Staatsbestel (AS) kijken. Daarin vallen juist helemaal geen kabinetten. Dus daardoor ook geen dictatoriale demissionaire periodes. Tijdens verkiezingen die eens in de 4 jaar op een vaste datum worden gehouden, worden echte volksvertegenwoordigers -die uitsluitend verantwoording afleggen aan de eigen kiezers- gekozen, terwijl het kabinet, bestaande uit vakinhoudelijke -dus geen partijgebonden- kanjers met een lange termijnvisie blijft doorregeren.
Kabinetsleden hoeven ook niet op campagne, omdat ze voor bv. 6 jaar zijn benoemd. Functioneert een bewindspersoon niet, dan moet alleen die het veld ruimen en vervangen worden. Zo’n landsbestuurder sleurt niet het hele kabinet mee.

Kan het AS worden ingevoerd? Ja, wel degelijk. Via een nieuwe partij, of door een reeds bestaande partij die AS toevoegt aan het eigen verkiezingsprogramma. AS zelf is geen partij en heeft ook geen partijpolitieke standpunten. Met AS kan het systeem zelfs binnen de grondwet worden omgebouwd. En AS is besmettelijk! Indien zelfs 1 partij AS implementeert, zullen al snel de leden van andere partijen ook dit echt democratische systeem willen omarmen. Dat partijen AS negeren geeft aan dat dit systeem ernstig bedreigend is voor de partijpolitieke structuur en dus voor de partijtoppers.

Behalve echte volksvertegenwoordigers i.p.v. partijslaven en niet vallende kabinetten met vakinhoudelijke kanjers, zijn er nog veel meer voordelen. Klagende kiezers op straat gaan veranderen in begrijpende kiezers. Door de vele referenda-mogelijkheden krijgen ze niet alleen het idee dat ze van belang zijn, maar ervaren dat hun stem -ook tussentijds- er toe doet. Het kabinet voert uit wat een steeds wisselende meerderheid van de Kamer in het belang van de bewoners wil. Niemand kan dan nog klagend zeggen: “Ze doen maar wat, mij wordt niets gevraagd.”

Enkele voordelen AS (Alternatief Staatsbestel):
- Echte volksvertegenwoordigers i.p.v. carrièrepolitici
- Vakinhoudelijke toppers als bewindslieden (partijonafhankelijk)
- Partijonafhankelijke wetsdeskundigen als senatoren
- Een goedwerkende Trias Politica
- Invoering Constitutioneel Hof (afschaf art. 120)
- Geen partijpolitieke benoemingen
- Geen vallende kabinetten
- Geen demissionaire periodes meer
- Geen langdurige coalitie-‘onderhandelingen’
- Geen kiezersbedriegende coalitieafspraken
- Geen ellenlange formatiebesprekingen
- Geen minderheidsstandpunten bevorderen tot meerderheidsbeleid
- Geen wurgende fractiediscipline
- Invoering div. referenda
- Korte lijntjes volksvertegenwoordiger - eigen achterban
- Amper tot geen mazen meer in nieuwe wetten
- Geen zwevende kiezers
- Geen zetelroof
- Geen uitsluitingen
- Geen 'scoreborddebatjes' meer voor persoonlijk carrière-gewin
- Optimale transparantie /geen achterkamertjes
- Meer ruimte voor onderzoekjournalistiek
- Amper tot geen invloed van lobbyisten
- Amper tot geen stembusfraude tijdens de verkiezingen mogelijk

Dit alles is in 13 stappen terug te vinden in dit boekje

Op de hoogte blijven via e-mail? Meld je aan voor mijn nieuwsbrief

Reacties

  1. :lammert: op 05-06-2025 om 21:16 uur:

    wat hierop te zeggen, rients! rudolf steiner vertelde aan hen die wilden, dat de weg van de sociale driegeleding de enige weg is, die wij ook nu mogen gaan/kiezen. De staat zorgt voor wetgeving, trias politica, that's it. de economie zorgt in broederschap voor de produkt, klant en bezorging en uitermate belangrijk: de prijs! Een boer die het hele jaar door hard werkt met slechts ...de kringloop...het verzorgen van de bodem met compost, mest, de natuurlijke produkten en verdient ongeveer 20K. En tot overmaat mogen zij die bij de boer kopen en de boer zelf ook nog meebetalen aan de vervuiling die de agro-industrie-boer maakt! hoe zot mag het zijn. Uit de meeropbrengst, winst wordt het sociaal maatschappelijke betaald/bekostigd. Hieruit volgt dat een ieder er belang bij heeft om te werken, en van daaruit een ...eerlijk...loon krijgt, anders dan nu, nietwaar? dus vrijheid in het sociaal maatschappelij leven, zonder invloed van overheid, gelijkheid voor de wet, en broederschap als bepalend voor de economie. Samenwerking levert meer op dan concurrentie, een bewezen bewering................hartegroet en dank voor allen die zich inzetten voor verandering, die het dagelijks leven kleurt.......

  2. Rients op 05-06-2025 om 21:38 uur:

    Hai Lammert, Mooi verhaal, maar dat we de Trias Politica daadwerkelijk toepassen is een gotspe.

Plaats een reactie

Recente artikelen

Alle posts